Διαβάσαμε: «Ερωτικά Γράμματα από τη Μονμάρτη» | Η επιστροφή του Νικολά Μπαρρό

Διαβάσαμε: «Ερωτικά Γράμματα από τη Μονμάρτη» | Η επιστροφή του Νικολά Μπαρρό

Πιστός στο ραντεβού του με το αναγνωστικό κοινό ο Νικολά Μπαρρό μας οδηγεί και πάλι στο Παρίσι. Αυτή τη φορά θα περιδιαβούμε τις αλέες, τα μνημεία και τα μνήματα καθημερινών ανθρώπων αλλά και διάσημων προσωπικοτήτων του νεκροταφείου της Μονμάρτης. Ο γαλλογερμανός συγγραφέας θα μας μεταφέρει στην καρδιά μιας βαθύτατα συγκινητικής  και ανθρώπινης ιστορίας.

Ο Ζυλιέν και η Ελέν ήταν τα πάντα ο ένας για τον άλλον. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της γυναίκας του, ο νεαρός συγγραφέας «ρομαντικών κωμωδιών» είναι συντετριμμένος. Αδυνατεί να πιστέψει την απώλεια του ανθρώπου που αγαπούσε πάνω από όλα στον κόσμο και από κάποιο τραγικό γύρισμα της μοίρας δεν υπάρχει πια. Ανεπαρκής να φροντίσει τον τετράχρονο γιο του, αποφασίζει να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στην αγαπημένη του και να της γράψει τα τριάντα τρία γράμματα που του ζήτησε. Ένα γράμμα για κάθε χρόνο που έζησε, όπου θα της μιλά για την αγάπη του, για τον Αρτύρ, τον μικρό τους γιο, για τη ζωή του χωρίς εκείνη.

Ο Ζυλιέν, ως σύγχρονος Ορφέας, αφήνει τα γράμματα σε ένα μικρό θυσαυροφυλάκιο στο κάτω μέρος της ταφόπλακας. Ώσπου,μια μέρα, όλα τα γράμματα εξαφανίζονται. Στη θέση τους βρίσκονται μυστηριώδη αντικείμενα: μία πέτρινη καρδιά, ένα μικρό στεφάνι από μη-με-λησμονεί και μαργαρίτες, ένα ποίημα του Πρεβέρ,ένα μικρό μουσικό κουτί που παίζει τη 16η Σκηνή της Α’ πράξης του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ, ένα φυλλάδιο από το Μουσείο Ροντέν, δύο εισιτήρια για το Ορφέας και Ευριδίκη του Κοκτό... Η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη.Χάρις στον παράξενο «διάλογο» ο Ζουλιέν θα απαλύνει τη θλίψη του και θα χαμογελάσει ξανά στη ζωή.Ένα βαθύτατα θλιβερό γεγονός θα οδηγήσει σε κάτι εξαιρετικά όμορφο.

Στα «Ερωτικά γράμματα από τη Μονμάρτη», ο Νικολά Μπαρρό μετουσιώνει τη βιωμένη εμπείρία του πένθους σε πηγή ανανέωσης. Η τομή στο συνεχές της ζωής γίνεται η ελπίδα για το μέλλον.

Ευαίσθητο, τρυφερό, ανάλαφρο. Ένα μυθιστόρημα που μας πείθει ότι ακόμη και αν η απουσία στιγματίζει αμετάκλητα τη ζωή, η ευτυχία και ο έρωτας είναι πάντοτε παρόντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ερωτικά γράμματα από τη Μονμάρτη
Μτφρ Πελαγία Τσινάρη
Εκδόσεις Πατάκη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.