Διαβάσαμε: «Εργαζόμενο Αγόρι » της Λένας Διβάνη | Εκδόσεις Πατάκη

Διαβάσαμε: «Εργαζόμενο Αγόρι » της Λένας Διβάνη | Εκδόσεις Πατάκη

Η Λένα Διβάνη είναι αναμφίβολα μια συγγραφέας που πάντα έχει κάτι να πει και αφήνει αποτύπωμα σε κάθε λογοτεχνικό της βήμα. Αυτήν τη φορά, φαίνεται ακόμα μια φορά πως ο μόνος άξιος και στυγνός αξιολογητής των καλλιτεχνών πονημάτων είναι ο χρόνος. Το «Εργαζόμενο Αγόρι» κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2000, στην αλλαγή της χιλιετίας. Σε μια εποχή που πλέον φαντάζει τόσο μακρινή και διαφορετική, κυρίως λόγω της λαίλαπας των τεχνολογικών και κοινωνικών μεταβολών που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως με τον ερχομό του 21ιου αιώνα.

Η Διβάνη έγραψε ένα ευφυολόγημα με φανερά καυστικό αλλά και βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει και η ίδια, εκείνη τη χρονική στιγμή, το μυθιστόρημα δε φάνηκε να χαίρει της απόκρισης που του αρμόζει. Έπρεπε να περάσουν χρόνια, να προσπαθήσει η ανθρωπότητα να βρει δειλά ξανά τον βηματισμό της, τον οποίο ακόμα και ψάχνει, 23 χρόνια μετά την αλλαγή της χιλιετίας, να εμφανιστεί το κίνημα του metoo και όλες εκείνες οι ομάδες και οι προσωπικότητες που διεκδικούν τα αυτονόητα.

Το «Εργαζόμενο Αγόρι», λοιπόν, αναφέρεται σε μια πραγματικότητα όπου οι άντρες δεν έχουν τη δυνατότητα να πράξουν πολλά για να αυτονομηθούν. Το κατεστημένο, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις περιορίζουν το αντρικό φύλο σε οικιακές υποθέσεις και όλα είναι δρομολογημένα. Είναι λες και οι άλλοι συντονίζουν τον προσωπικό χώρο. Οι ευκαιρίες για αυτονομία και επαγγελματική σταδιοδρομία μοιάζουν ελάχιστες έως μηδαμινές.  Ένα αγόρι, όμως είναι αποφασισμένο να δραπετεύσει από το περιβάλλον που τον φυλακίζει και μετακομίζει από την Κρήτη στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα γεγονός που φαντάζει συναρπαστικό, επαναστατικό αλλά και τρομακτικό στον χωροχρόνο του βιβλίου, σε έναν χωροχρόνο που η θέση του άντρα είναι προαποφασισμένη.

Σε αυτήν την αντίστροφη καθημερινότητα η συγγραφέας καταφέρνει να θίξει αναδρομικά τις παθογένειες του ελλαδικού και παγκόσμιου χάρτη. Οι συνθήκες τελικά που σχηματίζουν μια κοινωνία θα μπορούσαν να είναι πολύ αλλιώτικες. Οι ανθρώπινες σχέσεις και η συνύπαρξη των δύο φύλων, όμως, αποτελούσε πάντοτε ένα βασικό, ουσιαστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα. Δεκάδες ερωτήματα ανακύπτουν από αυτό το ταξίδι που κάνει στον χρόνο ο σύγχρονος αναγνώστης, καθώς η συγγραφέας ρίχνει ακόμα μια γερή γροθιά στο στομάχι με τον δικό της μοναδικό, χιουμοριστικό και παραστατικό τρόπο.

 

Προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.