Διαβάσαμε: «Ένα ποτήρι οργή» του Ραντουάν Νασσάρ | Εκδόσεις Πατάκη

Διαβάσαμε: «Ένα ποτήρι οργή» του Ραντουάν Νασσάρ | Εκδόσεις Πατάκη

Το «Ένα ποτήρι οργή» αφορά τις αντιφατικές στιγμές δύο ανθρώπων που επιδίδονται σε σεξουαλικά και θυμικά ντελίρια. Η σύντομη αυτή ιστορία αφορά δύο μεσήλικες, έναν μεσήλικα που έχει απομονωθεί στην βραζιλιάνικη επαρχία και ασχολείται με τη γη και μία αρκετά νεότερη κοπέλα που ασχολείται με τα νομικά και τα κοινά.

Οι δύο εραστές συναντιούνται με χαρά, προσμονή και έντονη σεξουαλικότητα και περνούν μια νύχτα γεμάτη από ηδονή. Η συμπεριφορά τους είναι κατά κάποιον τρόπο αυτοματοποιημένη και ξέρουν τι θα επακολουθήσει στο σώμα τους όποτε και αν βρεθούν.

Αφού περνούν, λοιπόν, μια έξαλλη νύχτα, το επόμενο πρωί μια φυσική ζημία που προκαλείται από τα μυρμήγκια στον κήπο, στέκεται ως αφορμή για να εκραγεί ο ενδόμυχος θυμός που κρύβει μέσα του ο άντρας. Έτσι, καταλήγουν να καβγαδίζουν εκφράζοντας μεγάλες προσβολές και χαρακτηρισμούς. Μαζί παρασύρονται σε ένα τσουνάμι λεκτικής βίας χωρίς έλεγχο και συστολές. Στην κυριολεξία, η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.

Παρά το «ώριμο» της νοοτροπίας τους, εισέρχονται και οι δύο σε μια αψιμαχία με πολύ αρνητικό πρόσημο ώστε να πληγώσουν τον άλλον. Προσβάλλουν την επαγγελματική υπόσταση του καθενός και μεταφέρουν τις πιο βαθιά θαμμένες σκέψεις του άλλοτε για να επιτεθούν και άλλοτε για να αμυνθούν.

Παράλληλα, αισθάνονται και οι δύο ότι ο καθένας υπερέχει σε πνευματικό και σεξουαλικό επίπεδο αλλά είναι λες και αυτή η φλόγα μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους ξαναρίξει στο κρεβάτι. Η εξουσία στον τσακωμό και στο σεξ παίρνει σάρκα και οστά και τους μεταφέρει σε ένα πολύ ύπουλο πεδίο.

Ο Ραντουάν Νασσάρ έχει φτιάξει αυτήν τη νουβέλα για να επικοινωνήσει τα πάθη και τις αμφιθυμίες των ανθρώπων. Ο συγγραφέας κοιτάζει μέσα από την κλειδαρότρυπα τις ερωτοτροπίες, τους καθρεπτισμούς, τα μυστικά των εραστών και τους εκθέτει για να αναδείξει ακόμα και τη μεγαλύτερη αδυναμία τους. Εκείνοι, πάλι, όσο και αν διαφωνούν, δε θέλουν να σταματήσουν να ερωτοτροπούν και μπερδεύονται σε μια έξαψη που δεν καταλαβαίνουν πώς γίνεται να επανέρχεται ξανά και ξανά.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.