Διαβάσαμε: «Είμαι το Τέρας που σας Μιλά» του Πωλ Μπ. Πρεθιάδο| Εκδ. Αντίποδες

Διαβάσαμε: «Είμαι το Τέρας που σας Μιλά» του Πωλ Μπ. Πρεθιάδο| Εκδ. Αντίποδες

Ο Πρεθιάδο γεννήθηκε το 1970, στο Μπούργκος ως Μπεατρίς Πρεθιάδο. Έζησε μέχρι τα τριάντα οκτώ χρόνια του ως γυναίκα και αργότερα άρχισε να αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο που αφομοιώθηκε στον αντρικό κόσμο χωρίς να ταυτίζεται εξ ολοκλήρου με αυτόν, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

Η ιστορία του βιβλίου όμως τον βρίσκει στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2019 και εκφωνεί μια παραληρηματική ομιλία, μια εκκωφαντική κραυγή, στο συνέδριο της Σχολής του Φροϊδικού Αιτίου. Αυτό που αξιώνει από τους ψυχαναλυτές είναι η εγκατάλειψη της παρωχημένης αντίληψης περί έμφυλης διαφοράς και τους ζητά να εντάξουν ξανά τους εαυτούς τους στη νέα τάξη πραγμάτων, όπου οι συνθήκες κατασκευάζουν ένα νέο κοινωνικό οικοδόμημα, με τη βοήθεια, μάλιστα, της νομικής προστασίας, απέναντι στα queer κινήματα.

Ο λόγος είναι ξέσπασμα προς κάθε κατεύθυνση, είναι μίξη θυμού και σεβασμού, είναι η φωνή ενός ανθρώπου που έχει ταλαιπωρηθεί, αλλά βρίσκεται στο παρόν και προτάσσει τον θώρακά του για να εξωτερικεύσει τον εσωτερικό του κόσμο και να προσδιορίσει εκ νέου τη θέση του στον κόσμο, όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Τοποθετώντας πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και χρησιμοποιώντας αλληγορικά το παράδειγμα του Καφκικού πίθηκου Κόκκινου Πήτερ, από το έργο «Αναφορά σε μια Ακαδημία», όπου ο πίθηκος αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στον ανθρώπινο κόσμο, ώστε να επιβιώσει, έτσι και ο ίδιος, επιχειρεί να εξελιχθεί στα όρια ενός κόσμου που δεν είναι όπως τον έχει ονειρευτεί, αλλά θα κάνει ό, τι μπορεί να για να ζήσει όμορφα μέσα του.

Εξάλλου, το μεγάλο ψηφιδωτό της παγκόσμιας κοινωνίας, απαρτίζει από πολλά μικρά και όμορφα κομμάτια παζλ, όπως τα φεμινιστικά, πανκ, αντιρατσιστικά και λεσβιακά βιβλία, που τον ώθησαν στην αναζήτηση της δικής του αλήθειας, στην ενδότερη δύναμη και στο «κυνήγι» της ευτυχίας. Μάλιστα, ανακαλεί τη στιγμή, που σε ηλικία δεκαεπτά ετών, σε ένα βιβλιοπωλείο της Μαδρίτης, ανακάλυψε την ισπανική μετάφραση του βιβλίου της Μονίκ Βιτίγκ «Το λεσβιακό σώμα».

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα βιβλίο που καταλύει τα κόμπλεξ και κάθε είδους συστολή. Μιλάει για τη φωτεινή πλευρά της ζωής, αυτήν που πολλές φορές η κοινωνία, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, παρουσιάζουν ως σκοτεινή και οδηγούν σε ένα αφήγημα που σκεπάζει ολότελα τις αληθινές φωνές των ανθρώπων. Αξίζει να διαβαστεί από όλους!

 

 

 

 

 

«Είμαι το Τέρας που σας Μιλά»

Πωλ Μπ. Πρεθιάδο

Μετάφραση: Αναστασία Μελία Ελευθερίου

Εκδόσεις: ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.