Διαβάσαμε: «Ασυμβίβαστοι» του Μάριο Ντεσιάτι| Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Διαβάσαμε: «Ασυμβίβαστοι» του Μάριο Ντεσιάτι| Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο Φραντσέσκο και η Κλαούντια είναι οι ήρωες του μυθιστορήματος. Είναι δύο ήρωες που οι ζωές τους είναι μπλεγμένες με μια αόρατη κλωστή αλλά παράλληλα μοιάζουν τελείως διαφορετικές. Εκείνος διακατέχεται από μια μοναχική συστολή και μια προβληματισμένη μελαγχολία. Προσπαθεί να καταπνίξει τις ομοφυλοφιλικές του διαθέσεις ενώ παράλληλα είναι ερωτευμένος με την Κλαούντια. Την ίδια στιγμή, αγαπάει την πόλη που μεγάλωσε και δε θέλει να φύγει ποτέ από εκεί. Από την άλλη, η Κλαούντια έχει μια ορμητική ενέργεια και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τη ζωή της και να αποφορροφήσει σαν σφουγγάρι κάθε ερέθισμα. Γοητεύεται τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες αλλά και αυτή αισθάνεται ότι η χημεία της με τον Φραντσέσκο είναι κάτι διαφορετικό.

Εκείνος εντυπωσιάζεται από το πώς εξελίσσονται τα αστικά δρώμενα της περιοχής του, μέσα στην ψηφιακή επανάσταση του 21ου αιώνα. Εκείνη δεν μπορεί να ριζώσει πουθενά. Οι μόνες ρίζες της είναι η τέκνο μουσική και η ποίηση. Μέσα σε αυτά βυθίζεται και παίρνει δύναμη. Είναι τόσο ετερόκλητοι οι εσωτερικοί τους κόσμοι που σε όλη την έκταση του μυθιστορήματος, παρά την ερωτική σύνδεσή τους, δεν είναι λίγες φορές που ο αναγνώστης διαισθάνεται ότι θα έρθουν σε μια μεγάλη ρήξη. Ωστόσο, αυτή η ρήξη δεν έρχεται ποτέ μεταξύ τους, παρόλο που ο κόσμος διαρκώς αλλάζει και μαζί του και οι ίδιοι.

Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μέσα στη ρευστότητα της γενιάς των Millennials. Ο καθένας αναζητά την ελευθερία του με διαφορετικούς τρόπος, μέσα από στίχους, εσωτερικές εκρήξεις, φλογερά πάρτι, ερωτικές περιπτύξεις και πλατφόρμες γνωριμίας. Ο καθένας βιώνει μια διαφορετική καθημερινότητα, αφού ο Φραντσέσκο επιλέγει τη σταθερότητα και το μεσογειακό ταπεραμέντο της Νότιας Ιταλίας. Ταυτόχρονα, η Κλαούντια ερωτεύεται την πολυπλοκότητα και την αποξένωση των μεγάλων πόλεων όπως το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Πάνω από όλα, όμως, νομίζω πως η συγκίνηση του αναγνώστη υπάρχει περισσότερο στο κομμάτι της ενσυναίσθησης που χαρακτηρίζει τον Μάριο Ντεσιάτι. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει με την απλότητα και τη λιτότητά του να μιλήσει εκ μέρους μιας γενιάς, της οποίας είναι μέρος και ο ίδιος. Για όλες τις συγκρούσεις που υπάρχουν στον κόσμο τους, τις εσωτερικές και τις εξωτερικές. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, τα γεγονότα μοιάζουν λίγο επίπεδα, σαν να μη συμβαίνει κάτι το συνταρακτικό, όμως η ιστορία μπορεί να ξεγελάσει. Ο κόσμος είναι τόσο γεμάτος από συνταρακτικά γεγονότα και αλλαγές, που γίνεται ένα με τις ψυχές των χαρακτήρων, οι οποίοι ακολουθούν το ταξίδι τους άλλοτε με ορμή και άλλοτε με διστακτικότητα.

Αυτό είναι ένα βιβλίο για όλους τους Millenials. Για όσους βρίσκονται στο μεταίχμιο. Για όσους ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους και δεν τον βρίσκουν ποτέ αλλά και για όσους τον βρίσκουν εκεί που κάθονται ασφαλείς σε γνώριμα μέρη. Για αυτούς που τολμούν και αυτούς που δε μετακινούνται καθόλου. Για αυτούς που ζουν και για αυτούς που στέκονται σαν νεκροί. Για αυτούς που κερδίζουν και αυτούς που χάνουν. Για αυτούς που ονειρεύονται να φύγουν και για αυτούς που δε φεύγουν ποτέ.

Mario Desiati
Ασυμβίβαστοι
Βραβείο Premio Strega 2022
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.