Διαβάσαμε: «Αργότερα» τoυ Stephen King | Εκδ. Κλειδάριθμος

Διαβάσαμε: «Αργότερα» τoυ Stephen King | Εκδ. Κλειδάριθμος

Δε γίνεται να μιλήσω για τον Stephen King χωρίς ενθουσιασμό και επευφημία. Περνούν τα χρόνια και διαρκώς αποδεικνύει ότι η φαντασία, η ευρηματικότητα, μα κυρίως, η αγάπη του για τη συγγραφή δε στερεύει καθόλου. Καταφέρνει να κάνει ακόμα και αυτούς που δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για τα έργα τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας να παραμιλούν. Επιτελεί εξαιρετικά την αποστολή του, που είναι να αποτυπώσει παραστατικά και αλληγορικά ταυτοχρόνως τις ιστορίες ενός κόσμου που είναι ουσιαστικά ίδιος με τον πραγματικό.

Το θέμα που πραγματεύεται στο «Αργότερα», όπως και άλλες φορές, είναι η παιδική αθωότητα και το τέλος της. Μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβάνονται όλες οι πτυχές της ψυχολογίας, που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με το κομμάτι της παιδικότητας, όπως η απότομη ενηλικίωση, η ευαισθησία, η διαφορετικότητα, η σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων, η διάθεση ένταξης σε ένα σύνολο και η τάση για αλληλεπίδραση.

Συγκεκριμένα, πρωταγωνιστής είναι ο Τζέιμι Κόνκλιν, ένα παιδί που διψά για μια «φυσιολογική» καθημερινότητα, διότι αντιλαμβάνεται, χωρίς να μπορεί να το εκφράσει ακριβώς ότι δεν είναι συνηθισμένος άνθρωπος. Έχει γεννηθεί με μια ικανότητα, την οποία προσπαθεί να πνίξει, καθώς έτσι του έμαθε η μητέρα του να κάνει μέσα σε μια κοινωνία που είναι πανεύκολο να κατηγορηθείς και να απομονωθείς. Ωστόσο, αλλάζουν όταν μια αστυνομικός από τη Νέα Υόρκη, χρειάζεται τη βοήθειά του για την εξιχνίαση μιας δολοφονίας. Ξαφνικά, καλείται να ενηλικιωθεί πριν από την ώρα του και να βρει το σθένος ώστε να αντέξει σε ένα επίπονο και τρομακτικό περιβάλλον.

Ανάμεσα στον τρόμο και τους δαίμονες, βρίσκεται κλασικά το χαρακτηριστικό χιούμορ του King, αλλά και η ειρωνεία που περιγελά διάφορα σημεία της κοινωνικής ζωής. Ανάμεσα στα δάκρυα και τις κραυγές, το γέλιο αποτελεί σύνηθες καταφύγιο στις ιστορίες του συγγραφέα και καταφέρνει συχνά να τοποθετεί τον αναγνώστη σε κωμικοτραγικά τοπία. Επάξια του ανήκει μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους story tellers εν ζωή και όχι μόνο. O Stephen King είναι μοναδικός στο είδους του και όχι μόνο.

 

 

 

 

«Αργότερα»

τoυ Stephen King

Εκδ. Κλειδάριθμος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.