Διαβάσαμε: «Αόρατος» του Paul Auster | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάσαμε: «Αόρατος» του Paul Auster |  Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Αστυνομική υφή, ερωτικά τρίγωνα, αγωνία, μυστήριο, δίκαιο και ηθική, είναι μερικές λέξεις – φράσεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν αυτό το βιβλίο. O Paul Auster στήνει μια περίπλοκη ιστορία που βασίζεται σε ένα νοσηρό τρίγωνο και εκτυλίσσεται ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και ένα απομακρυσμένο νησί της Καραϊβικής. Στο νοσηρό τρίγωνο συγκαταλέγονται ο εικοσάχρονος φοιτητής και φιλόδοξος ποιητής Άνταμ Γουόκερ, που σπουδάζει στο Κολούμπια, ο καθηγητής πανεπιστημίου Ρούντολφ Μπορν και η σαγηνευτική σύντροφός του Μαργκό.

Η ψυχογράφηση των χαρακτήρων και η αινιγματικός τόνος στην ατμόσφαιρα, είναι κύρια συστατικά του αναγνωστικού αυτού μαγειρέματος και αποδεικνύουν την εφευρετικότητα του Auster. Η μυστηριώδης φυσιογνωμία του καθηγητή Μπορν, η συστολή του Άνταμ και η περιπαικτική διάθεση της Μαργκό, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη συναισθηματική ασφάλεια και το σαρκικό πάθος, προσδίδουν ακόμα καλύτερα την αίσθηση του μυστηρίου και της αμαρτίας πάνω στους τρεις ήρωες που οδηγούν την πλοκή.

Πέραν της σεξουαλικής αμφιταλάντευσης της Μαργκό μεταξύ των δύο αντρών, μια αναπάντεχη επίθεση από έναν ληστή έρχεται να συνταράξει την πλοκή της ιστορίας και δημιουργεί το δίλημμα περί σωστού και δικαίου. Έτσι, προστίθεται η διάθεση του Paul Auster για αναζήτηση της δικαιοσύνης, που σίγουρα εντείνει τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση.

Εκτός αυτών, τα πρόσωπα της αφήγησης αλλάζουν μέσα στο βιβλίο, καθώς προχωράει η ιστορία. Σε κάθε κεφάλαιο εκ των τεσσάρων, ο αφηγητής είναι και διαφορετικός. Ο Άνταμ πρωταγωνιστεί στο πρώτο κεφάλαιο ενώ όσο ο Auster πλησιάζει στο τέλος, γίνονται πολλά παράλογα περιστατικά, που κάνουν τον αναγνώστη να αμφισβητεί την εγκυρότητα των γεγονότων. Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι πιθανό και το νόημα του μυθιστορήματος. Η αναζήτηση του εαυτού, της επιθυμίας, της ανάγκης, της σεξουαλικότητας και κατά κύριο λόγο, της αλήθειας!

 

 

 

 

 

«Αόρατος» 

Paul Auster

Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς

Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.