Διαβάσαμε: «Άνθρωπος Μαρίκα» Σερέφας Σάκης | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάσαμε: «Άνθρωπος Μαρίκα» Σερέφας Σάκης | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

1922. Γέννηση πάνω στο καράβι που φέρνει την Αρμένισσα μάνα πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία στον Πειραιά. Ο παππούς φρεσκοσφαγμένος στο μικρασιάτικο χασαπαριό. Το βρεφούδι μεγαλώνει και μαγεύει με τη φωνή του τον κοσμάκη όταν ψέλνει στην αρμένικη εκκλησία του Σουρπ Αγκόπ, του Αγίου Ιακώβου. Γυναίκες που δεν βγάζουν ποτέ από πάνω τους τα άσπρα γάντια. Γιατί; Δικτατορία Μεταξά, νεολαία Μεταξά, Σκαπανείς και Φαλαγγίτες. Ζογκλερικά στο Φάληρο με τον άντρα και το παιδί της. Είναι το "Ντούο Νίνο και Μισό". Η πρώτη της ηχογράφηση. Ώρες τώρα σε κρυφοκοιτάζω. Εμφύλιος. Βομβαρδιστικά Χελντάιβερς καθέτου εφορμήσεως. Ναπάλμ στον Γράμμο. Ο τραυματίας. Γνωριμία με τον Βασίλη της ζωής της. Μαζί στο πάλκο στου Τζίμη του Χοντρού. Τα καβουράκια. Ο Πόλεμος της Κορέας και το σπίτι στο Αιγάλεω. Απόψε κάνεις μπαμ. Το πεπρωμένο της χαραγμένο πάνω στον 38ο βόρειο παράλληλο. Οι Ελληνίδες ψηφίζουν πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές. Η γυναίκα που ψηφίζει. Τουρνέ στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη. Στο Τούνεζι, στην Μπαρμπαριά. Ένα πιάνο στον βυθό. Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφικά φιλμ κρυμμένα σε τάφους. Καρκίνος. Μόνη. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Γλάροι κρώζουν δυσοίωνα από πάνω της στη Νέα Υόρκη. Ρεστοράν-μπαρ Νέον Βυζάντιον, 42ος Δρόμος. Με γέρασε η ξενιτιά. Νοσοκομεία. Βέρι βέρι μπαντ. Μόνη. Δολάρια πάνω στη σόλα με την τσίχλα. Γεννήθηκα για να πονώ. Αίμα στην πίστα. 1957. Το λαπαδιάζει το κόλλυβο η φρυγανιά; Κηδεία. Μόνη. Χωρίς εκείνον. Σαν άστρο εβασίλεψε.
Θα μπορούσε να είναι η Μαρίκα Νίνου. Είναι η άνθρωπος Μαρίκα.

Ο Σάκης Σερέφας εμπνευσμένος από την 100στή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, συνθέτει σε ένα ολιγοσέλιδο εγχείρημα και φέρνει στο φως πτυχές από τη ζωή της ρεμπέτισσας Μαρίκας Νίνου με ευαισθησία και ιδιαίτερη γραφή, συνδυάζοντας στις σελίδες του πραγματικές ιστορίες, φανταστικά στοιχεία, στίχους από γνωστά τραγούδια της και αλησμόνητες συνταγές, κάνοντας τα όλα να δένουν μεταξύ τους.
Μια άμεση, μυθιστορηματική βιογραφία που συγκινεί με τον τρόπο έκφρασης, μεταφέροντας τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

Η σύντομη αλλά γεμάτη ζωή μιας γυναίκας που θα μπορούσε να είναι η Μαρίκα Νίνου ή η Ευαγγελία (Βαγγελιώ) Αταμιάν όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, η οποία γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του΄22 πάνω στο καράβι που μετέφερε τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη στον Πειραιά, ξεδιπλώνεται στις σελίδες μας με φόντο τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο ήλιος της θα δύσει σε ηλικία μόλις 35 ετών, έχοντας ζήσει έντονες περιόδους, από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή ως και τον Εμφύλιο. Τα τραγούδια της, πολλά από τα οποία είναι γραμμένα από τον Βασίλη Τσιτσάνη, διαμορφώθηκαν από αυτές τις εποχές και αγαπήθηκαν πολύ από το λαό, ενώ η εκφραστική φωνή της δεν άφηνε κανέναν ασυγκίνητο.

Η παρουσία της Μαρίκας Νίνου σηματοδότησε μια νέα εποχή στην ερμηνεία του τραγουδιού ενώ παρακολουθώντας τη ζωή της, μέσα από την πένα του Σερέφα, σκιαγραφείται ένας άνθρωπος με έντονο βίο και στερήσεις, μα και με πείσμα, λάμψη, αξιοπρέπεια και θέληση για ζωή.

 

 

 

 

 

 

«Άνθρωπος Μαρίκα,

Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά»

ΣΕΡΕΦΑΣ ΣΑΚΗΣ

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2022

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.