Διαβάσαμε: «Ανάσα» του James Nestor | Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ

Διαβάσαμε: «Ανάσα» του James Nestor | Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την υγεία και την ευεξία μας από την αναπνοή. Εισπνέουμε, εκπνέουμε – και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία είκοσι πέντε χιλιάδες φορές τη μέρα. Κι όμως, το ανθρώπινο είδος έχει χάσει την ικανότητα να αναπνέει σωστά.
Και το τίμημα είναι βαρύ.

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στον τρόπο που αναπνέουμε μπορούν να αναγεννήσουν τα εσωτερικά μας όργανα, να μας χαρίσουν μια καλύτερη ζωή.
Αλλά πώς μπορούμε να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές;

Ο δημοσιογράφος James Nestor ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσει το πρόβλημα και να βρει απαντήσεις. Μέσα από ιατρικά κείμενα χιλιάδων ετών, αρχαίες αναπνευστικές πρακτικές όπως η Πραναγιάμα, η Σουντάρσαν Κρίγια και η Τούμο, αλλά και πρόσφατες μελέτες της πνευμονολογίας, της ψυχολογίας και της βιοχημείας, ανατρέπει τις συμβατικές πεποιθήσεις μας για την κυριότερη βιολογική λειτουργία μας.

Ο συγγραφέας αποκαλεί τη μύτη «σιωπηλό πολεμιστή μας: τον φύλακα του σώματός μας, τον φαρμακοποιό στο μυαλό μας και τον ανεμοδείκτη για τα συναισθήματά μας». Σε αντίθεση με το στόμα, η μύτη καθαρίζει, θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα πριν εισέλθει στο σώμα.

Οι τεχνικές αναπνοής είναι οι καταλληλότερες ως προληπτική συντήρηση του σώματος ώστε τα ηπιότερα προβλήματα υγείας να μην γίνουν σοβαρότερα. Μας βοηθούν να διατηρούμε την ισορροπία μας και αν τη χάνουμε από καιρό σε καιρό, αυτές οι τεχνικές συχνά την επαναφέρουν.
Βιβλία του κινεζικού Τάο που χρονολογούνται γύρω στο 400 π.Χ. επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην αναπνοή. Οι Ινδουιστές θεωρούσαν την αναπνοή και το πνεύμα το ίδιο πράγμα και περιέγραψαν περίπλοκες πρακτικές που είχαν σκοπό να εξισορροπήσουν την αναπνοή και να διατηρήσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Μετέπειτα, οι Βουδιστές, χρησιμοποιούσαν την αναπνοή όχι μόνο για να επιμηκύνουν τη ζωή τους αλλά για να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα συνείδησης. Η αναπνοή, για όλους αυτούς τους πολιτισμούς, ήταν ισχυρό φάρμακο.

Στις μέρες μας ο Covid-19 μας έχει δημιουργήσει, όχι άδικα, μια εμμονή με την αναπνοή. Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με μάσκες, νιώθουμε πολύ συχνά βήχα και το πώς αναπνέουμε μπορεί να βοηθήσει στην υγεία και τη μακροζωία μας. Αρκετοί γιατροί έχουν συσχετιστεί άμεσα την αναπνοή με τα ποσοστά επιβίωσης του Covid προτείνοντας αναπνευστικές πρακτικές για να μας βοηθήσουν στα πρώτα συμπτώματα να τον ξεπεράσουμε ευκολότερα.
Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε την αναπνοή ως μια παθητική ενέργεια, κάτι που απλώς κάνουμε. Αλλά το πώς να αναπνέουμε συνειδητά, έχει μεγάλη σημασία.

Οι τεχνικές αναπνοής δεν κοστίζουν τίποτα, απαιτούν λίγο χρόνο και προσπάθεια, και μπορείτε να τις κάνετε όπου κι αν βρίσκεστε, όποτε χρειαστείτε. Σχεδόν κάθε θεραπευτικό σχήμα μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας αρκεί να το πιστεύετε.

«Η πιο αποτελεσματική μορφή αναπνοής για να μειώσουμε τα συμπτώματα σοβαρών χρόνιων προβλημάτων υγείας είναι αυτή που γίνεται μέσω της μύτης – αργά, ελαφρά και βαθιά».

 

 

 

 

 

Ανάσα

Συγγραφέας: James Nestor

Μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα

Εκδόσεις: Διόπτρα, 2021

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.