Διαβάσαμε: Αν Πάτσετ «Το Ολλανδέζικο σπίτι» | Εκδ. ΔΩΜΑ

Διαβάσαμε: Αν Πάτσετ «Το Ολλανδέζικο σπίτι» | Εκδ. ΔΩΜΑ

Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Τα ψυχικά τραύματα είναι επώδυνες εμπειρίες των παιδικών χρόνων που διαμορφώνουν την προσωπικότητα των ενηλίκων και ορίζουν τη ζωή τους.

Η Μέιβ και ο Ντάνι θα εγκαταλειφθούν από τη μητέρα τους,θα χάσουν τον πατέρα τους και  θα εκδιωχθούν από τη μητριά τους. Μακριά από το «Ολλανδέζικο Σπίτι», αγαπημένος τόπος της παιδικής τους ηλικίας, θα προσπαθήσουν να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Η Μέιβ, ως μεγάλη αδελφή, θα αναλάβει να επανασχεδιάσει την πορεία τους με γνώμονα, όχι τόσο την προσωπική ευτυχία, αλλά την εξάντληση του καταπιστεύματος που άφησε ο πατέρας τους για πανεπιστημιακές σπουδές. Και ενώ η Μέιβ θα σπουδάσει μαθηματικά και θα εργαστεί σε μία εταιρεία, ο Ντάνι θα ξεκινήσει και θα ολοκληρώσει την Ιατρική Σχολή με σκοπό να μην εξασκήσει ποτέ το επάγγελμα του γιατρού αλλά να αφιερωθεί στο real estate.

Η εφηβεία, το πανεπιστήμιο, οι επαγγελματικές επιλογές, ο γάμος, τα παιδιά που ήρθαν, το διαζύγιο, οι ψυχοσωματικές ασθένειες, όλη η ζωή παίζεται με φόντο το «Ολλανδέζικο Σπίτι». Τα δύο αδέλφια συνεχίζουν να πηγαίνουν εκεί και να αναμετρώνται με το παρελθόν τους, με την οικογενειακή ιστορία, αποδεικνύοντας έτσι ότι μοίρα  μας είναι τα παιδικά μας χρόνια.

Μέσα από ένα περίεργο παιχνίδι ανάμεσα σε μητέρα και μητριά οι δύο εύθραυστοι ψυχικά ενήλικες θα αποκαταστήσουν τη σχέση τους και με τις δύο. Θα κατανοήσουν σε βάθος ότι το πιο καθοριστικό κομμάτι της προσωπικότητας τους έχει  να κάνει με ό,τι παραμένει ψυχικά ενεργό από το παρελθόν.

Το «Ολλανδέζικο σπίτι» της Ann Patchett μιλάει για την εγκατάλειψη, τη συγχώρεση, τις οικογενειακές σχέσεις και το τραυματικό παρελθόν που λίγο πολύ όλοι κρύβουμε μέσα μας. Με εντυπωσιακή ενσυναίσθηση και αφηγηματική δεξιοτεχνία η συγγραφέας δημιουργεί έναν ύμνο στην αδελφική αγάπη και υπογράφει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών.

 

 

 

 

Αν Πάτσετ

«Το Ολλανδέζικο σπίτι»

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Δώμα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.