Διαβάσαμε: «Ακριβώς σαν εσένα» του Νικ Χόρνμπυ | Εκδ. Πατάκη

Διαβάσαμε: «Ακριβώς σαν εσένα» του Νικ Χόρνμπυ | Εκδ. Πατάκη

Η Λούσυ και ο Τζόζεφ προέρχονται από δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους. Εκείνη είναι 42 χρονών, φιλόλογος και μητέρα δύο παιδιών ενώ εκείνος είναι 22 χρονών, φιλόδοξος dj, που καταπιάνεται με διάφορες δουλειές για να ζήσει. Σε μία από αυτές τις δουλειές του, καθώς εργάζεται και σε κρεοπωλείο, γνωρίζονται μεταξύ τους. Ένα τυπικό σαββατιάτικο απόγευμα, στο Λονδίνο, που κοχλάζει από τον βρασμό του Brexit και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο, η Λούσυ και ο Τζόζεφ πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον.

Αμέσως νιώθουν μια πρωτόγνωρη έλξη. Εκείνη στέκεται διστακτική. Ο πρώην άντρας της είναι εθισμένος στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και η ίδια δε θέλει άλλα μπλεξίματα στη ζωή της. Είναι υπέρμαχος του Brexit, έχει έντονη κοινωνική άποψη, ασχολείται πολύ με την τέχνη, αλλά κάτι της λείπει. Αναζητά κάποιον που θα της χαρίσει διανοητικά ερεθίσματα, σεξουαλική έξαψη και θα μπορέσει να τον παρουσιάσει στα παιδιά της χωρίς να έχει τον φόνο ότι μια φορά θα εξαφανιστεί και αυτός. Ο Μάικλ, ένας χωρισμένος φίλος που διεκδικεί το ενδιαφέρον της δε φαίνεται να την ενθουσιάζει. Ο μόνος που την ενθουσιάζει είναι ο Τζόζεφ.

Ο Τζόζεφ είναι αδιάφορος για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας. Ψάχνει να βρει τον εαυτό του σε έναν αγώνα βιοπάλης. Είναι προπονητής ποδοσφαίρου, δουλεύει στο κρεοπωλείο και γράφει μουσική. Τρέχει τόσο πολύ που ίσως και να μην προλαβαίνει να σκεφτεί. Ονειρεύεται μια μέρα να γίνει γνωστός από τις παραγωγές του. Είναι ανοιχτός στο φλερτ, προσάπτει κάποιου είδους σχέση με την Τζαζ και τη Χάνα, όμως καμία δεν είναι σαν τη Λούσυ.

Το βιβλίο πραγματεύεται τη διάσταση. Τη διάσταση, τη διαφορά και το ετερόκλητο που υπάρχει τόσο σε ερωτικές όσο και σε κοινωνικές σχέσεις. Ο Χόρνμπυ τοποθετεί τα δύο πρόσωπα σε μια σχέση που ενώ φαινομενικά μοιάζει καταδικασμένη και άρρυθμη, τελικά αφήνει και τους αναγνώστες και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές έκπληκτους με την ομαλή και τρυφερή συνύπαρξη του ζευγαριού.

Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα Λονδίνο, που έρχεται αντιμέτωπο με το επικείμενο δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες είναι διχασμένοι και καχύποπτοι. Η μητρόπολη της Ευρώπης έχει χάσει την ηρεμία της. Η Λούσυ και ο Τζόζεφ θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη δική τους ηρεμία μέχρι το τέλος;

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.