Διαβάσαμε: «Άγριο φιλί» του Saviano Roberto | Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ

Διαβάσαμε: «Άγριο φιλί» του Saviano Roberto | Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ

Δε θέλω φιλί στο μάγουλο που περνιέται για στοργή.

Δε θέλω φιλί στα χείλη που περνιέται για έρωτας.

Θέλω το άγριο φιλί που τα παίρνει όλα.

Το Άγριο Φιλί μας ταξιδεύει στη Νάπολη όπου συμμορίες νέων παιδιών μπλέκονται αναμεταξύ τους προσπαθώντας να κερδίσουν. Να κερδίσουν σε όλα. Στην παρανομία, το χρήμα, την καταξίωση, Να κερδίσουν στη ζωή.

Για να υπονομεύσει τις παλιές οικογένειες της Καμόρρα και να κρατήσει το ιστορικό κέντρο, ο Νίκολας Μαραζά πρέπει να δημιουργήσει μια συνεργασία με την τράτα των Καπελλόνι, ενώ παράλληλα τα παιδιά της συμμορίας πρέπει να παραμείνουν ενωμένα. Πράγμα που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Παιδιά που, περιτριγυρισμένα από μεγαλοκαρχαρίες, καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν να αγαπούν, να λατρεύουν και να εξαρτώνται από την επιρροή της Καμόρα, μα και να σέβονται την κακοποιητική της δύναμη και τα πλούτη που την συνοδεύουν.

Οι γονείς περιμένουν τα παιδιά τους να είναι νικητές. Ο Νίκολας επιλέγει παιδιά που επιθυμούν να γίνουν αφεντικά, που θέλουν να ελέγχουν τους άλλους ακόμα κι όταν ξέρουν ότι είναι λάθος.

Συγκλονιστικά αφοπλιστική η σκηνή του θρήνου μιας μητέρας όπου μονολογεί πως «το πεπρωμένο του να είσαι μητέρα εδώ είναι να είσαι η μητέρα ενός στρατιώτη. Να τον έχεις, να τον μεγαλώνεις και μετά να τον στέλνεις να πεθάνει. Απλώς δεν υπάρχει μετάλλιο για αυτόν τον πόλεμο, μόνο ντροπή και περιφρόνηση». Η ντροπή και η περιφρόνηση, προέρχονται από το γεγονός ότι εκείνη ζει από τα χρήματα που κερδίζει ο γιος της, εμπλεκόμενος με τη μαφία.

Οι νεαροί Ναπολιτάνοι ήρωες μπορεί να είναι φανταστικοί, μπορεί και όχι, όμως η κοινωνική και περιβαλλοντική πραγματικότητα που παράγει όλο αυτό το κλίμα, είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο ζει υπό αστυνομική προστασία, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του που έγιναν εναντίον του μετά τη δημοσίευση του ντεμπούτου βιβλίου του «Γόμορρα» το 2006.

 

 

 

 

 

Άγριο φιλί

Συγγραφέας: Saviano Roberto

Μτφρ. Οικονομίδου Μαρία

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ, 2020

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.