Διαβάσαμε: «Αυτό είναι ευτυχία» του Williams Niall | Εκδ. ΔΩΜΑ

Διαβάσαμε: «Αυτό είναι ευτυχία» του Williams Niall | Εκδ. ΔΩΜΑ

Τέλη της δεκαετίας του ’50 και στη Φάχα, ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας όπου η ζωή έχει μείνει ίδια κι απαράλλαχτη σχεδόν για χίλια χρόνια, ακόμα περιμένουν ένα θαύμα: τον ερχομό του ηλεκτρικού. Μια Μεγάλη Τετάρτη, όμως, εντελώς αναπάντεχα και σχεδόν ανεπαίσθητα, συντελείται ένα θαύμα ακόμα μεγαλύτερο ― σταματάει να βρέχει.

Μα για τον δεκαεφτάχρονο Νόου, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο χωριό του παππού και της γιαγιάς του, έναν τόπο όπου η κωμωδία της ζωής αναβλύζει δίπλα ακριβώς στις τραγωδίες της, τα θαύματα δεν έχουν τέλος.

Η καρδιά αυτού του βιβλίου είναι ένας άντρας που θυμάται ένα καλοκαίρι όταν η θλίψη έδωσε τη θέση της στη ρομαντική αγάπη. Κι αυτό ήταν η αρχή της ενήλικης ζωής του.

Ο Williams έχει ζωγραφίσει ένα καταπράσινο πορτρέτο ενός χωριού πίσω στο χρόνο. Ο αφηγητής, ο Noe, είναι ένας 78χρονος άνδρας που θυμάται περίπου 60 χρόνια πριν, την άνοιξη του 1958, όταν παράτησε τη σχολή μετά το θάνατο της μητέρας του και γεμάτος φόβο και ανεπεξέργαστη θλίψη, πήγε να ζήσει με τον παππού και τη γιαγιά του στην εξοχή όπου περνούσε χρόνο ως παιδί.

Η Φάχα, όπως τη συναντάμε το 1958, είναι ένα «ξεχασμένο» μέρος, ένα μέρος όπου «όλα πρέπει να εφευρεθούν από πρώτο χέρι».

Περήφανα αδιάφοροι για τις σύγχρονες ανέσεις που απολαμβάνουν άλλες πόλεις, αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν τους ρυθμούς της ζωής που καθιερώθηκαν πριν από αιώνες.

Το βιβλίο είναι συναισθηματικό επειδή η αγάπη που θυμάται ο πρωταγωνιστής - η ρομαντική, αφηρημένη αγάπη ενός νεαρού άνδρα - είναι αυτή καθαυτή βαθιά συναισθηματική.

Γραμμένο με κίνηση ανάλογη των εποχών, χαρακτηρίζεται από τους ρυθμούς της ζωής του χωριού και διαβάζεται σχεδόν σαν μια μελέτη ενός μέρους στα πρόθυρα της αλλαγής, καθώς η απόδραση στις σελίδες του μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο.

Ως αναγνώστες του 21ου αιώνα, καλούμαστε να χαμηλώσουμε τις ταχύτητές μας, επιστρέφοντας σε μια πιο απλή εποχή. Αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα τρυφερό πορτρέτο μιας κοινότητας, με τις ιδιοσυγκρασίες και τις παραδόσεις της, τα παράδοξα της, τις αποτυχίες και τους θριάμβους της, και μια ιστορία ενηλικίωσης όπου με συγκινητική ικανότητα ο συγγραφέας αφηγείται τη γλυκιά αφέλεια του Νόε ως έφηβος μα και τη σοφία του ως ηλικιωμένος.

Αυτή είναι μια ιστορία για τις απαρχές της αγάπης, την επιμονή της στοργής, την απώλεια της πίστης και την ανάκτησή της. Φωτεινή, λυρική και μεταμορφωτική.

 

 

 

 

 

 

Αυτό είναι ευτυχία

Συγγραφέας: Williams Niall

Μτφρ. Κίκα Κραμβουσάνου

Εκδόσεις: Δώμα, 2021

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.