Δ. Πολυχρονάκης, «Πιερότοι ποιητές στην εποχή της παρακμής/Το γέλιο ως επιθανάτιος ρόγχος», εκδ. Αλεξάνδρεια

Δ. Πολυχρονάκης, «Πιερότοι ποιητές στην εποχή της παρακμής/Το γέλιο ως επιθανάτιος ρόγχος», εκδ. Αλεξάνδρεια

Ο Δημήτρης Πολυχρονάκης συνθέτει στο βιβλίο «Πιερότοι ποιητές στην εποχή της παρακμής-Το γέλιο ως επιθανάτιος ρόγχος», από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μια ολοκληρωμένη πραγματεία για την ιστορική, λογοτεχνική και κοινωνική έκφραση του γέλιου. Με αναφορές στην -από καταβολής του κόσμου- αντιμετώπιση του γέλιου, του γελοίου και του κωμικού, τις αρνητικές και θετικές εκφάνσεις του, έως την σύγχρονη λογοτεχνική αποκάλυψη αυτού ως εργαλείο εσωτερικής καταβύθισης, αλλά και γνώσης του εαυτού μας και των άλλων γύρω μας.

 

Η επίδραση του γέλιου, τόσο στον ψυχισμό του ανθρώπου, όσο και σε αντιδιαστολή με το τι βλέπουμε ως αστείο, γελοίο και κωμικό στους άλλους. Το γέλιο ανυψώνει, σπάει τη φόρμα της σοβαροφάνειας, απελευθερώνει και καθιστά τον άνθρωπο υπόλογο απέναντι στον εαυτό του και στους γύρω του.

Στη μοντέρνα τέχνη οι διάφορες μορφές που έχει πάρει το κωμικό (σάτιρα, γκροτέσκο, ειρωνεία κτλ) δείχνουν ξεκάθαρα τη συμβολική και ουσιαστική χρήση του ως εργαλείο έκφρασης από τους λογοτέχνες και όχι μόνο. Με παραδείγματα από όλο το φάσμα της λογοτεχνίας, με αναφορές στους σημαντικότερους εκφραστές των ποικίλων όψεων της κατάστασης αυτής (Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Μένανδρος, Μπωντλαίρ, Μπερξόν, Μπαχτίν αλλά και τον Βιζυηνό, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Φιλύρα), το βιβλίο καθίσταται ένα ολοκληρωμένο σύμπαν και ένα χρήσιμο εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση της ερευνητικής διαδικασίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Πολυχρονάκης Δημήτρης, «Πιερότοι ποιητές στην εποχή της παρακμής-Το γέλιο ως επιθανάτιος ρόγχος»

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2015.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.