«Βορτιστικό Μανιφέστο» και «Περί Τρέλας» από τις εκδόσεις Κοβάλτιο

«Βορτιστικό Μανιφέστο» και «Περί Τρέλας» από τις εκδόσεις Κοβάλτιο
 

Τα δύο πρώτα βιβλία που επέλεξε να εκδώσει το Κοβάλτιο είναι ιδιαίτερα από κάθε άποψη. Τυπογραφικά, θεματικά και δημιουργικά. Το «Βορτιστικό Μανιφέστο», σε μετάφραση Μιχάλη Παπαντωνόπουλου, συνιστά τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του Vortex. Δημοσιευμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στο περιοδικό Blast, η παρούσα έκδοση κράτησε τα τυπογραφικά στοιχεία εκείνης της πρώτης δημοσίευσης. Υπογεγραμμένο από τους Πάουντ, Λιούις και Γκωντιέ Μπρέζσκα, το «Βορτιστικό Μανιφέστο» εκφράζει την αγωνία των μοντερνιστών του Λονδίνου να συναγωνιστούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αβανγκάρντ κινήματα. Κάνοντας ανελέητη επίθεση στην Αγγλία και τα ήθη της, ενώ ταυτόχρονα θαυμάζει ορισμένα άλλα, το «Βορτιστικό Μανιφέστο» αποτελεί μια προσπάθεια εγκόλπωσης του μοντερνισμού στο βρετανικό πνεύμα.

 

 

 

 

Με την κυκλοφορία του βιβλίου «Περί τρέλας» (μτφρ.: Λαμπριάνα Οικονόμου – Μιχάλης Παπαντωνόπουλος)

 

εγκαινιάζεται η σειρά DeNatura Hominis. Η έκδοση περιλαμβάνει επιστολές των Αντονέν Αρτώ, Βιρτζίνια Γουλφ, Φρήντριχ Νίτσε, Έντγκαρ Άλλαν Πόε και Μαίρη Σέλλεϋ.  Από την παραληρηματική γραφή του Νίτσε, στην εσωτερικότητα της Γουλφ και στην οξυδέρκεια του Πόε, η τρέλα που επικαλείται ο τίτλος δεν αφορά μόνο την ψυχοπαθολογία μιας νόσου αλλά και την εν γένει κατάρρευση ορισμένων διανοιών, οι οποίες μέσα από τη θλίψη, την απογοήτευση και η ματαίωση, ανακαλύπτουν μια νέα γλώσσα.

 

Ηλίας Μπιστολάς

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.