Αν | Το σπουδαίο και διαχρονικό ποίημα του Κίπλινγκ σε μια υπέροχη εικονογράφηση για παιδιά

Αν | Το σπουδαίο και διαχρονικό ποίημα του Κίπλινγκ σε μια υπέροχη εικονογράφηση για παιδιά

    Η συνεργασία των εκδόσεων Διόπτρα με τον ποιητή Δημήτρη Αθηνάκη και την εικονογράφο Letizia Iannaccone είναι μία εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Η ελεύθερη απόδοση του ποιήματος και οι τρυφερές αλλά πάντα βαθυστόχαστες εικόνες που το συνοδεύουν δίνουν νέα πνοή στο κλασσικό έργο του Rudyard Kipling.

  Το «Αν» είναι το γράμμα ενός πατέρα προς τον γιο του. Περιγράφει τον απαιτητικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να κατακτήσει τη σοφία της ζωής. Τις αξίες και τις αρχές, την αυταπάρνηση και την αυτογνωσία που καλείται να καλλιεργήσει για να αποκτήσει μια στάση ζωής δίκαιη και συνετή.

  Απέναντι στις δυσκολίες και τα εμπόδια ο συγγραφέας αντιτείνει τη λογική και την ηρεμία.  Οι απογοητεύσεις, οι ανησυχίες, ο φόβος και η ντροπή πρέπει να μένουν μακριά και να μετριάζονται. Έχοντας ελπίδα, ο άνθρωπος μπορεί να βρει τη «μέση οδό» και να αντιπαρέλθει τα αδιέξοδα που θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

  Η διάθεση σύγκλισης και όχι απόκλισης είναι ολοφάνερη στο κείμενο. Η τρυφερότητα συνδυάζεται με τη δύναμη, η γενναιότητα με τη φρόνηση. Στο συγκερασμό των αντιθέσεων έγκειται η προσωπική εξέλιξη.

  Η ζωή είναι μία καθημερινή μάχη ενάντια στα ελαττώματά μας. Αντιλαμβανόμαστε τους «άλλους» ως συνοδοιπόρους και κατανικούμε τις δικές μας αδυναμίες. Ο εχθρός βρίσκεται μέσα μας και χρειάζεται κουράγιο και δύναμη για να τον εξαλείψουμε.

  Το υπέροχο ποίημα του Radyard Kipling αναπαριστά την εμπειρία του από τη ζωή. Η απαρίθμηση ηθικών και ψυχικών ιδιοτήτων περιγράφονται με ποιητική ένταση και ελεγχόμενη ρητορεία.

  Ένας έργο-ύμνος στην ανθρώπινη ζωή που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.