Αλμπερτίν Σαρραζέν, «Ο αστράγαλος», Πατάκη

Αλμπερτίν Σαρραζέν, «Ο αστράγαλος», Πατάκη

Η Αλμπερτίν Σαρραζέν γεννιέται στο Αλγέρι, μετακομίζει, κοριτσάκι ακόμη, στο Παρίσι, όπου και περνά μεγάλο μέρος της μικρής ζωής της (πεθαίνει πριν τα 30 λόγω μιας επιπλοκής σε επέμβαση που επρόκειτο να κάνει).

Ο αστράγαλος είναι η αληθινή ιστορία της συγγραφέως. Μια νεαρή κοπέλα, η Ανν, δραπετεύει από τις φυλακές όπου βρίσκεται. Στην απόδραση αυτή όμως, έχει ένα ατύχημα. Σπάει τον αστράγαλό της και δεν μπορεί να περπατήσει. Αποφασίζει να βγει στον κεντρικό δρόμο έρποντας με σκοπό να σταματήσει κάποιο αμάξι προκειμένου να φτάσει στο Παρίσι. Έτσι θα γνωρίσει έναν νεαρό, το Ζυλιέν, που θα τη βοηθήσει στο ταξίδι της απόδρασης. Ένας κακοποιός που τη βοηθά να ζήσει ελεύθερα.

Η αφήγηση του βιβλίου έχει γρήγορο ρυθμό και θυμίζει περισσότερο ένα road trip στο Παρίσι. Η ηρωίδα μαθαίνει μέσα από το ταξίδι της προς την ελευθερία, τι σημαίνει ανεξαρτησία και πόσο δύσκολη τελικά είναι η ζωή. Παράλληλα γνωρίζει και την αγάπη, με έναν κάπως ανορθόδοξο τρόπο. Μπορεί ο Ζυλιέν να μη φαντάζει ο ιδανικός σύντροφος, είναι όμως ο μόνος που την αγαπά και της συμπαραστέκεται σε όλα τα δύσκολα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο, αν και γράφηκε το 1965, μεταφράστηκε μόλις φέτος, 50 χρόνια μετά.

«Ο αστράγαλος», Αλμπερτίν Σαρραζέν, μτφ: Σ. Τριανταφύλλου, εκδόσεις Πατάκη.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.