Αντρέα Καμιλλέρι, «Το γκρι ταγιέρ» | Εκδ. «Ελληνικά Γράμματα»

Αντρέα Καμιλλέρι, «Το γκρι ταγιέρ» | Εκδ. «Ελληνικά Γράμματα»

Βούλιαξα στον καναπέ και άνοιξα το βιβλίο. Βυθίστηκα στον κόσμο που δημιούργησε ο Αντρέα Καμιλλέρι χωρίς δεύτερη σκέψη. Το διάβασα μονομιάς, χωρίς να σηκωθώ, χωρίς να καταφέρει τίποτα να με αποσπάσει, σαν να με υπνώτισε η νουάρ ατμόσφαιρα που διαπερνά ολόκληρο το μυθιστόρημα.

Μέσα σε ένα σπίτι, πίσω από κλειστές, κλειδωμένες πόρτες διαδραματίζεται μια ιδιαίτερη ιστορία, η οποία δομείται σταδιακά, με αναδρομικές αφηγήσεις και εγκιβωτισμένα επεισόδια της ζωής του πρωταγωνιστή. Η ζωή του για εμάς ξεκινάει με την συνταξιοδότησή του από την τράπεζα, στην οποία υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος, την πρώτη μέρα που μένει σπίτι του μακριά από τη συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα του. Για εκείνον η ζωή ίσως και να ξεκινάει από τη μέρα που γνώρισε την Αντέλε, την τωρινή σύζυγό του...

Η Αντέλε όμως είναι μια γυναίκα σύμβολο: σύμβολο μιας κοινωνικής τάξης που επιβάλλει όλα να είναι καθωσπρέπει, υπό αυστηρούς κανόνες και τύπους. Ή τουλάχιστον αυτό οφείλει να δείχνει προς τα έξω. Μια ζωή τυπική, χωρίς να «πρέπει» να δώσει δικαίωμα σχολιασμού για το παραμικρό, μιας ζωή σε κουτάκια σοβαροφάνειας, με έντονη κοινωνική δραστηριότητα και πάντα άψογη απέναντι στον άνδρα της -τον κατά πολύ μεγαλύτερο άνδρα της-. Η Αντέλε όμως στην πραγματικότητα είναι μια γυναίκα άκρατα αισθησιακή, όμορφη και σαγηνευτική. Μια γυναίκα που κατακτά ό,τι θέλει, ζει μια παράλληλη με την προς τα έξω κανονικότητα ζωή. Ζει τη ζωή που θέλει χωρίς να μπορεί κανείς να της προσάψει το παραμικρό.

Ούτε ο ίδιος ο άντρας της, ο οποίος γνωρίζει ή υποψιάζεται κάθε πιθανό ενδεχόμενο, αφού ήδη μέσα στα χρόνια του έγγαμου βίου τους έχει λάβει 3 επιστολές με σαφείς υπαινιγμούς στην ακεραιότητα της συζύγου του απέναντι του. Όταν συνταξιοδοτείται και σε μορφή φλας-μπακ ξεκινάει να συνδέει τα κομμάτια του παζλ καταφέρνει να φτιάξει ολόκληρο το ψηφιδωτό της ζωής που του έλειπε, όντας απασχολημένος με τα καθήκοντά του.

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι ότι τη γνώρισε φορώντας ένα άψογο γκρι ταγιέρ, πάντα φυλαγμένο στην ντουλάπα, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα της, και το οποίο είδε την Αντέλε να το φοράει ακόμα μια φορά. Το σύμβολο του γκρι ταγιέρ, η ιστορία πίσω από αυτό η αρχή και το τέλος της σημασίας του, είναι το τελευταίο στοιχείο που ανακαλύπτει και φωτίζει πλήρως το ποιόν και τη συμπεριφορά της γυναίκας του.

Ο Καμιλλέρι με χειρουργική ακρίβεια περιγράφει την ιστορία του Λουίτζι και της Αντέλε, πίσω από την οποία αναδύεται ο τρόπος διαστρωμάτωσης της διεφθαρμένης σικελικής κοινωνίας, ο αδηφάγος καθωσπρεπισμός που οδηγεί τις ζωές σε τέλμα, η γυναικεία ψυχοσύνθεση που διαφαίνεται πίσω από ενέργεια οποιουδήποτε ενεργούντος προσώπου του μυθιστορήματος. Πάνω από όλα όμως αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εξαιρετικός συγγραφέας είναι ο Αντρέα Καμιλλέρι!

 

 

 

 

 

 

 

Αντρέα Καμιλλέρι, « Το γκρι ταγιέρ»

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.