33 στροφές, Canek Sanchez Guevara, εκδόσεις Ίκαρος

33 στροφές, Canek Sanchez Guevara, εκδόσεις Ίκαρος

...Οικογένειες ολόκληρες χάνονται στη θάλασσα -στατιστικά στοιχεία, τροφή για συζήτηση. Βδομάδα τη βδομάδα η πόλη αδειάζει· δεν περνάει μέρα που να μην μάθει για κάποιον φίλο ή γνωστό που έφυγε...

Το βιβλίο 33 στροφές είναι μια ειλικρινής ιστορία για τις απογοητεύσεις μιας γενιάς που πίστεψε στις ιδέες της επανάστασης του Κάστρο, αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, μα θα ήθελα να προσθέσω ότι το βιβλίο αυτό μέσα από την «εκκωφαντική» του ειλικρίνεια, είναι θαρρείς και αφιερώνεται σε πολλές από τις μεταγενέστερες γενιές. 

Ο εγγονός του Che Guevara γράφει ένα μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα μια μοναχική φιγούρα που καταφεύγει στη μουσική, την ανάγνωση και μία ρωσίδα γειτόνισσα για να εκπληρώσει όσα ο χρόνος του άφησε κενά. Ο αναγνώστης αισθάνεται ότι παρακολουθεί καρέ-καρέ τις κινήσεις του πρωταγωνιστή, το περπάτημα, το άγγιγμα ενός δίσκου, σαν να κοιτάει ξεθωριασμένες polaroid που κάποτε αποτύπωσαν στιγμιαίες κινήσεις γεμάτες συναισθήματα και ρυθμό και τώρα κρέμονται σε ένα κενό τοίχο.

Μελαγχολία, αποπνικτική ατμόσφαιρα και υγρασία, καπνός τσιγάρου και μυρωδιά αλκοόλ, στοιχεία που συντελούν στην περιγραφή μιας -μάλλον- πνιγηρής καθημερινότητας τόσο του ίδιου του ήρωα όσο και μιας ολόκληρης χώρας. Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα ιδιοφυές μπλέξιμο, μία συνεχής, ασταμάτητη ροή της καθημερινότητας και μαζί της ελπίδας ή της πλήρους ανυπαρξίας της, «σαν ένας γραντζουνισμένος δίσκος που επαναλαμβάνεται διαρκώς». 

Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα σε μετάφραση του πάντοτε εξαιρετικού Αχιλλέα Κυριακίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33 στροφές, Canek Sanchez Guevara, εκδόσεις Ίκαρος

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.