2 νέες φωνές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας από τις εκδ. Πατάκη :: Laeticia Colombani και Viola Ardone

2 νέες φωνές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας από τις εκδ. Πατάκη :: Laeticia Colombani και Viola Ardone

Δύο υπέροχα μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Πατάκη, δύο νέες φωνές της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής σκηνής: Η Laeticia Colombani και Viola Ardone υπογράφουν δύο υπέροχα μυθιστορήματα και δημιουργούν κόσμους γεμάτους μνήμες, λέξεις εικόνες και συναισθήματα.

Βιόλα Αρντόνε: Το τρένο των παιδιών
Μτφρ Φωτεινή Ζερβού

 

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αφήνει την Ιταλία σε δεινή κατάσταση. Η φτώχια και η δυστυχία μαστίζουν τη χώρα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στο Νότο από ότι στο Βορρά. Με πρωτοβουλία του κομμουνιστικού κόμματος, χιλιάδες παιδιά θα εγκαταλείψουν τη Νάπολη με σκοπό να φιλοξενηθούν μερικούς μήνες σε οικογένειες της Μπολόνια, του Ρίμινι και της Μόντενα.

Ο επτάχρονος ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένα από αυτά. Ο Αμερίγκο, παιδί αγνώστου πατρός,  θα βρεθεί διχασμένος. Από τη μια μεριά υπάρχει η μητέρα του, και από την άλλη όλα αυτά που επιθυμούσε-μια οικογένεια, ένα σπίτι και ένας άνθρωπος πρόθυμος να του δώσει το επίθετό του. Ο μικρός θα αγαπήσει τη νέα του οικογένεια. Δίπλα τους θα αγαπήσει τη μουσική και θα μάθει να παίζει βιολί.

 

Όταν θα έρθει η ώρα να γυρίσει πίσω, θα καταλάβει τους δεσμούς που δημιούργησε μαζί τους και θα νιώσει διπλά την πίκρα του αποχωρισμού.

Ο Αμερίγκο θα αισθανθεί τύψεις. Θα αναρωτήθει αν επιτρέπεται να είναι κανείς ευτυχισμένος μακριά από την οικογένειά του, από τον γενέθλιο τόπο του, από τις ρίζες του. Όντας πολύ μικρός για να καταλάβει ότι αυτός που σε αφήνει να φύγεις σε αγαπάει περισσότερο από αυτόν που σε κρατάει κοντά του, αδυνατεί να καταλάβει την αμφιθυμία και την πολυπλοκότητα των συναισθημάτών του

Πολλά χρόνια αργότερα, ενήλικας πλέον, θα επισκεφθεί τη Νάπολη για ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Στην πόλη των παιδικών του χρόνων θα αναστοχαστεί τη ζωή του. Δεν είναι πια το παιδί που ταξίδεψε με το τρένο εκείνο το πρωϊνό του Νοέμβρη, αλλά ένας επιτυχημένος μουσικός. Με πίκρα θα διαπιστώσει ότι από τη στιγμή που η μητέρα του τον έβαλε σε εκείνο το τρένο, οι δυο τους ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους που δεν ξανασυναντήθηκαν. Τώρα που η απόσταση είναι αγεφύρωτη, θα καταφέρει να ιδιοποιηθεί την ιστορία του και να αποδεχθεί ότι αν και ζει αλλού, η Νάπολη είναι η πόλη του.

Ανάμεσα στα έντονα χρώματα της Νάπολης και την εκλεπτυσμένη μουσική της Μπολόνια και της Μόντενα, η Viola Ardone υπογράφει ένα υπέροχο έργο που διαθέτει τον ρεαλισμό και την ευαισθησία του ιταλικού νεορεαλιστικού κινηματογράφου. Βασισμένο σε ένα σχετικά άγνωστο γεγονός της μεταπολεμικής Ιταλίας, το Τρένο των παιδιών είναι ένα αιχμηρό και ευαίσθητο μυθιστόρημα για την παιδική ηλικία, την ενηλικίωση και την μητρική αγάπη.

Λετίσια Κολομπανί: Η πλεξούδα
Μτφρ Γιάννης Στρίγκος

 

«Η πλεξούδα» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Laeticia Colombani. Σεναριογράφος, σκηνοθέτις, ηθοποιός, η γαλλίδα δημιουργός τοποθετεί στο προσκήνιο τρεις γυναίκες διαφορετικού οικονομικού, πνευματικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος που όμως διακατέχονται από την ίδια δίψα για ελευθερία.

Στην Ινδία η Σμίτα είναι μία Ανέγγιχτη, δηλαδή είναι εκτός κάστας, εκτός συστήματος, εκτός όλων. Ένα είδος από μόνο του που θεωρείται πόλυ μιασμένο για να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Μοναδικό της όνειρο είναι να πάει σχολείο η κόρη της και να ξεφύγει από το κοινωνικό περιθώριο και την ακραία φτώχια.

Στο Παλέρμο η Τζούλια εγκατέλειψε το σχολείο για να δουλέψει με τον πατέρα της. Μετά το ατύχημα του αγάπημένου της padre, η Τζούλια θα ανακαλύψει ότι η οικογενειακή επιχείρηση είναι  χρεοκοπημένη.

Στο Μόντρεαλ η Σάρα είναι μία εξαιρετικά επιτυχημένη δικηγόρος στη νομική εταιρεία Johnson & Lockwood. Χωρισμένη μητέρα τριών παιδιών χρειάστηκε να κάνει πολλές θυσίες για το επαγγελματικό της μέλλον. Όταν ανακαλύψει ότι πάσχει από καρκίνο, θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της. Θα έρθει αντιμέτωπη με τον αποκλεισμό του εργασιακού της χώρου και τότε θα αναθεωρήσει όλη της τη ζωή.

Η συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτρέτο τριών γυναικών που αρνούνται να υποταχθούν στο πεπρωμένο τους και διεκδικούν το μέλλον τους. Η δύναμη της θέλησης και η καθαρότητα της ψυχής γίνονται οδηγός στον αγώνα τους. Οι ιστορίες των τριών self made women είναι άρρηκτα δεμένες με μία πλεξούδα ελπίδας και αλληλεγγύης που και οι ίδιες δεν γνωρίζουν.

Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Laeticia Colombani γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.