To «χρηματιστήριο του βινυλίου»: The McPhersons

Βινύλιο και πικάπ, ίσως να είναι άγνωστες λέξεις για νεαρά παιδιά. Για κάποιους μεγαλύτερους οι λέξεις αυτές μπορεί να σημαίνουν αναμνήσεις. Ωστόσο για μερικούς σαν εμάς, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αναμνήσεις. Να είναι τρόπος ζωής. Και επειδή όλα στην ζωή έχουν αξία, εκτός από συναισθηματική, οι δίσκοι βινυλίου έχουν και εμπορική αξία. Από τότε που γεννήθηκε το βινύλιο κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '40, σε συνδυασμό με την αγάπη για την μουσική, δημιουργήθηκε και η αγάπη που στην συνέχεια έγινε πάθος για την συλλογή των δίσκων βινυλίου.

Αποτέλεσμα του πάθους ήταν να δημιουργηθεί προσφορά και ζήτηση για τα βινύλια, όπως ακριβώς γίνεται και στα χρηματιστήρια και σε κάθε μορφής χρηματιστήριο που αφορά αξίες γενικότερα. Συνεπώς δημιουργήθηκε ένα άτυπο χρηματιστήριο αξιών βινυλίου. Μετά το 1995 με την γέννηση του διάσημου ebay, αυτό το άτυπο χρηματιστήριο βινυλίου βρίσκει και στέγη. Χιλιάδες δίσκοι αλλάζουν χέρια από λίγα έως και μερικές χιλιάδες δολάρια, ανάλογα με την τσέπη και την διάθεση του καθενός. Φυσικά το ebay δεν είναι το μοναδικό σημείο αγοραπωλησίας δίσκων. Έχουν γεννηθεί αρκετές διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης βινυλίων. 

Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μία κάμψη στις τιμές στο ebay αλλά και στο discogs, ωστόσο το ενδιαφέρον για αγορά νέων κυκλοφοριών αυξάνεται. Το 2009 η αγορά δίσκων βινυλίου αντιστοιχούσε στο 0,8% της παγκόσμιας μουσικής δισκογραφίας. Σήμερα έχει ξεπεράσει το 2,0%. Στις ΗΠΑ το 2015 οι πωλήσεις βινυλίων άγγιξαν τα 12 εκατομμύρια. Η αγάπη και το πάθος για τα βινύλια βρίσκονται σε ανάκαμψη. Ένα είναι σίγουρο, ότι όλοι όσοι αγαπάμε το βινύλιο έχουμε να σας διηγηθούμε μία ιστορία για κάποιο δίσκο που αγοράσαμε ή μας έκαναν δώρο, που έχει συναισθηματική αξία και όχι μόνο.

Από σήμερα λοιπόν και κάθε εβδομάδα, μέσα από αυτές τις γραμμές θα σας κρατάω συντροφιά παρουσιάζοντας σπάνιους δίσκους από τον χώρο της Soul, της ‎Jazz, αλλά και της Funk μουσικής.

Θα ξεκινήσω σήμερα μ'ένα άγνωστο πενταμελές γυναικείο συγκρότημα που φτιάχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 - το όνομά τους The McPhersons.
Το συγκρότημα το αποτελούσαν οι τέσσερις αδερφές, η Roxanne, η Juanita και οι δύο δίδυμες Andreina και Andreini μαζί με την μητέρα τους Fedora. Και οι 4 αδερφές ήταν κάτω από τις οδηγίες της μητέρας Fedora McPherson. Η Fedora McPherson είναι αδερφή του πολύ γνωστού τραγουδιστή Billy Davis Jr, που ήταν μέλος των Fifth Dimension και στην συνέχεια έκανε solo καριέρα με την γυναίκα του Marilyn McCoo.

Το 1981 κυκλοφόρησαν ένα single 45" στην εταιρεία FARJA Records. (FARJA) είναι από τα αρχικά ονόματα Fedora, Andreina, Roxanne, Juanita, Andreini. Το single περιλαμβάνει τα τραγούδια "Makin Music" και "If Forever Could Be" Συνεργάστηκαν με τον George Bohanon που έκανε την παραγωγή και στα 2 τραγούδια.
Όταν εμφανίστηκε το 45" μερικά αντίτυπα πουλήθηκαν πάνω από $50. Ωστόσο η τιμή του δίσκου έχει ισορροπήσει στα $30. Είχα την χαρά να το αγοράσω το 2010 πριν ακόμα γίνει γνωστό.

 

Γράφτηκε από τον Διονύση, από το Souldennis Time, Coni-OnAir.

Coni-ΟnAir: Τhe Music Radio

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.