Remoters | Τα μυστικά της «απομακρυσμένης» εργασίας

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο κοροναϊός άλλαξε τις συνήθειες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν σε μια νύχτα, η απομακρυσμένη εργασία έγινε το κύριο θέμα συζήτησης και ένα από τα trends.

Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι για να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού τους εν μέσω αυτής της πανδημίας.

Έτσι οι εργαζόμενοι αναζητούν τρόπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι διατηρώντας παράλληλα τον επαγγελματισμό τους και η εργασία από το σπίτι έγινε η νέα πραγματικότητα για πολλούς από εμάς.

Παρόλα αυτά, ενώ η απομακρυσμένη εργασία έχει προφανή οφέλη, δεν είναι όλα διασκεδαστικά και εύκολα. Στην πραγματικότητα, η εργασία από απόσταση απαιτεί πειθαρχία και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι λέει η λέξη. Απομακρυσμένος.

Γι΄ αυτό το λόγο δοκίμασε να ακολουθήσεις τα παρακάτω:

1. Δημιoύργησε τη νέα νόρμα σου

 

Προσπάθησε να ακολουθείς την κανονική ρουτίνα της εργασίας σου ώστε να παραμείνεις παραγωγικος. Κρατα το ωράριο σου έχoντας τις ίδιες συνήθειες. Εάν κανονικά ακουγες ένα podcast πριν τη δουλειά σου, προσπάθησε να κάνεις το ίδιο και τωρα. Ορισε την ημέρα σου παραμένοντας ευέλικτος, αλλά και διατηρώντας όρια στις ώρες εργασίας σου.

2. Δημιούργησε έναν δικό σου χώρο εργασίας

 

Εάν δεν έχεις ήδη, δοκίμασε να δημιουργήσεις έναν ξεχωριστό χώρο γραφείου, ακόμα και αν αυτός βρίσκεται σε μια γωνιά της κρεβατοκάμαράς σου. Σχεδόν το ένα τρίτο των επαγγελματιών αναφέρουν ότι εργάζονται από τον καναπέ ή το κρεβάτι τους στο σπίτι, το οποίο - εκτός από το ότι είναι κακό για τη στάση του σώματός σου – μπερδεύει τα μεταξύ εργασίας και οικίας και πολύ εύκολο από εκεί που είχες να προλάβεις το deadline, να σε έχει προλάβει πρώτος ο ύπνος στον καναπέ. Εάν συγκατοικείς, προσπαθησε να διατηρήσεις ξεχωριστούς χώρους εργασίας, ώστε να μην αποσπάται ο ένας από τον άλλο. Η μετάβαση από ένα περιβάλλον γραφείου σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας μπορεί γενικά να μας ταράξει λίγο τις ισορροπίες και να μας βγάλει από το πρόγραμμα, αλλά δεν χρειάζεται άγχος.

 

3. Γνωρίστε τα εργαλεία παραγωγικότητας και τα βοηθήματα της απομακρυσμένης εργασίας

Για πολλούς, ένα νέο περιβάλλον εργασίας σημαίνει και μια νέα εικονική τεχνολογία. Μάθε ποιά εργαλεία θα σε βοηθήσουν να συνδεθείς εύκολα με τους συναδέλφους όταν δεν βρίσκεστε στην ίδια φυσική τοποθεσία. Είτε είσαι νέος στην απομακρυσμένη εργασία και αναζητάς συμβουλές για το πώς να είσαι παραγωγικος από το σπίτι, είτε είσαι επικεφαλής μιας ομάδας και ψάχνεις τρόπους για να διατηρήσεις τους εργαζόμενους συνδεδεμένους, ελπίζω πως η τεχνολογία θα σε βοηθήσει στην πορεία σου να γίνεις πιο αποτελεσματικός και ανεξάρτητος από όπου κι αν βρίσκεσαι.

Τσέκαρε τα:
Zoom https://zoom.us/
BlueJeans https://www.bluejeans.com/
Webex https://www.webex.com/
Skype https://www.skype.com/en/
Microsoft Teams https://products.office.com/en-us/microsoft-teams/group-chat-software
Slack https://slack.com/intl/en-gr/?eu_nc=1

και βρες ποιό σου ταιριάζει!

4. Μείνε σε επαφή με την ομάδα

Εάν δεν είσαι συνηθισμένος να εργάζεσαι απομακρυσμένα και σε τακτική βάση, μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι αποσυνδεδεμένος, είτε από τους συναδέλφους, είτε από την εταιρεία. Η τηλεδιάσκεψη είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει και να γεφυρώσει το χάσμα. Προσπάθησε να είσαι ενήμερος για ότι συμβαίνει αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες σε μια εργασία.

5. Δώσε προτεραιότητα στην ευημερία σου

 

Η επένδυση στην υγεία και την ευεξία σου είναι ζωτικής σημασίας αυτό το διάστημα.
Βρες χρόνο για το δικό σου ευ ζην. Πιες νερό, φάε φρούτα, σήκω να τεντωθείς. Κάνε ένα διάλειμμα 30 λεπτών για να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου, βάλε υπενθύμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να θυμάσαι να περπατας. Γενικά μείνε ενεργός και κάνε συχνά διαλείμματα. Είναι εύκολο να ξεχάσεις να κινείσαι, οπότε κράτα ένα σταθερό πρόγραμμα για φαγητό, άσκηση και ύπνο.
Να είσαι ευγενικος με τον εαυτό σου, μην ξεχνάς ότι προσαρμόζεται σε μια νέα κατάσταση και σε ένα νέο περιβάλλον που, μέχρι πρότινος, δεν ήταν εργασίας.

Δοκίμασε εφαρμογές λοιπόν που σου θυμίζουν να πίνεις νερό ή να σηκώνεσαι από τη θέση σου.

6. Η σημαντικότητα της αρμονίας στους διαύλους επικοινωνίας

Όταν τόσος μεγάλος όγκος δεδομένων και επικοινωνίας συμβαίνει ηλεκτρονικά, μπορεί πολύ συχνά να παρερμηνευθούν πράγματα όπως ο τόνος σου, το άμεσο μήνυμα, οι πολλές ερωτήσεις κλπ. Μη διστάσεις να ζητήσεις παραπάνω διευκρινήσεις και όταν έρθει η ώρα για ύπνο, άφησε, μαζί με το τηλέφωνό σου και το λαπτοπ σου, όλες τις παρερμηνεύσεις έξω από την κρεβατοκάμαρα, ώστε να μπορείς να κοιμηθείς ήρεμα και να έχεις ανανεωθεί για την επόμενη μέρα.

7. Να γνωρίζεις πότε πρέπει να "αποσυνδεθείς"

 

Αυτό μπορεί να είναι μία από τις πιο δύσκολες πλευρές για όσους δεν είναι συνηθισμένοι με την απομακρυσμένη εργασία. Παρόλο που ενδέχεται να λαμβάνεις μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδοποιήσεις συνομιλίας σε οποιαδήποτε ώρα (ειδικά εάν εργάζεσαι σε διαφορετική ζώνη ώρας από τους συναδέλφους σου), είναι σημαντικό να αναπτύξεις μια συνήθεια και να ορίσεις την ώρα που επίσημα θα "αποσυνδεθείς" για τη νύχτα.

Εxtra Τips

> Προετοίμασε τα γεύματά σου αποβραδίς
Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι σου, μπορεί να είναι δελεαστικό να περνάς χρόνοπροετοιμάζοντας ένα πολύ ωραίο πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα για τον εαυτό σου. Μην χρησιμοποιείς πολύτιμα λεπτά όμως που θα σε κάνουν να αγχωθείς αργότεραεπειδή τα ‘’έχασες’’και έχεις μείνει πίσω – μαγείρεψε από το προηγούμενο βράδυγια να είσαι πιο χαλαρός.
Η προετοιμασία του φαγητού σου εξασφαλίζει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις πραγματικάτις ώρες του φαγητού σου για να φας και ότι δεν θα κάνεις κάτι άλλο παράλληλα πουκαταναλώνει χρόνο και ενέργεια την οποία χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις καλύτεραστο γραφείο σου.

> Aντίο social και τηλεόραση
Ευκαιρία να αποσυνδεθείςλίγο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία σίγουρα σε αποσυγκεντρώνουν.Η τηλεόραση επίσης θα σε αποχαυνώσει εκτός αν δοκιμάσεις History, Discovery και λοιπά κανάλια που δε θα τραβούν απαραίτητα την προσοχή σου.

Κλείνοντας, τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας μπορούν να επεκταθούν και «αργότεραστη» ζωή σου... έχοντας αυξημένη ευελιξία, θα μπορείς να αφιερώσεις χρόνο στις σημαντικέςστιγμές της ζωής.

Ως remoter, θα μπορείς να φροντίσεις τα παιδιά σου χωρίς να ανησυχείς για την απομάκρυνση απότο γραφείο κατά τις ώρες αιχμής, θα μπορείς αν το αποφασίσεις να εργαστείς απόοποιαδήποτε μέρος του κόσμου και ακόμη θα μπορείς να κλείσεις εκείνο τοραντεβού στον οδοντιάτρό σου, που έχεις αναβάλλει ουκ ολίγες φορές επειδή δεν βόλευεμε το προηγούμενο αυστηρό σου πρόγραμμα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.