Magic through the screen vol.7: από τα κόμιξ στο ViewMaster και στο 3D

O χώρος των κινούμενων σχεδίων λειτουργούσε αναμφισβήτητα μονοπωλιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα από την Walt Disney, που μέχρι και σήμερα παραμένει, μαζί με τις περιφερειακές συνεργαζόμενες εταιρείες της, ο κύριος παραγωγός του συγκεκριμένου είδους.
Ακολούθησαν, με τη δημιουργία των δικών τους παραγωγών και ηρώων οι Warner Bros (1923-έως σήμερα, “Looney Tunes” (1930–1969), DC Comics (1940-έως τώρα), Harvey Comics (1941–2012 που αγοραστηκε από την DreamWorks Animation), Marvel Comics (1939 ως Timely Publications, μέχρι αρχές 1950 έγινε γνωστό ως Atlas Comics και το 1961 πήρε το όνομα Marvel που κυκλοφόρησε επείσης το πρώτο Fantastic Four και δημιούργησε και άλλους σούπερ ήρωες), κ.ά..

Το 3D έπαιξε μεγάλο ρόλο στην μαγική εικόνα του κινηματογράφου. Για τα κινούμενα σχέδια οι δυσκολίες ήταν μεγάλες. Έτσι, εφευρέθηκε, από τον William Gruber, μια καινούργια πατέντα σαν παιδικό παιχνίδι που λεγόταν View Master (1939), που ξεκίνησε να εφαρμόζει σε ειδικά κυάλια την τεχνική του 3D χρησιμοποιώντας στρογγυλές καρτέλες που έχουν απεικόνηση διπλή από φιγούρες των ηρώων της Disney.

 

Η εταιρεία Sawyer’s ήταν η πρώτη που κατασκεύασε και προώθησε το View Master μέχρι το 1966, όπου πέρασε η ιδιοκτησία στην εταιρεία GAF (General Aniline and Film Corporation), αλλά το όνομα παρέμεινε το ίδιο, μόνο που τα θέματα των καρτελών έγερναν περισσότερο προς την τηλεόραση, τις ταινίες και την ψυχαγωγία, αντί για το θέμα ταξιδιού που είχε μέχρι τότε. Το 1981 αγοράστηκε και μετονομάστηκε σε View-Master International Group (VMI), αλλά δεν κράτησε για πολύ διότι το 1984 η εταιρεία Ideal Toy αγόρασε την VMI και είχε τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής των View Master. Η τέταρτη εταιρεία που διεκδίκησε την ιδιοκτησία, στα μέσα του ’80, η Tyco Toys συνέχισε την παραγωγή από το 1989 ως το 1997, όταν η Mattel, Inc. ενώθηκε με την Tyco. Η Fisher-Price, από τότε έως τώρα, κατέχει όλα τα copyrights του ονόματος View-Master και συνεχίζει να τα κατασκευάζει και να τα πουλάει.

 

Το 2015 η Mattel ανακοίνωσε την συνεργασία που έκανε με την Google για να παρουσιάσουν μια καινούργια έκδοση του View Master βασισμένη στο Virtual Reality χρησιμοποιώντας το smartphone, που θα ονομάστει View-Master Viewer DLX. Το νέο View Master είναι μια εκτέλεση της Google Cardboard VR πλατφόρμας, που θα εμπεριέχει και την εφαρμογή που φτιάχτηκε χρησιμοποιώντας το δικό του SDK (Software development kit). Το περιεχόμενο θα εμφανίζεται στην οθόνη του smartphone, η ίδια η συσκευή θα είναι συνδεδεμένη στο πίσω μέρος του View-Master. Αντί να τοποθετούνται κατευθείαν στο View-Master, οι καρτέλες σκανάρονται χρησιμοποιώντας augmented reality interface (διεπαφή επαυξημένης πραγματικότητας), η οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στο περιεχόμενο από τις καρτέλες, όπως 360 μοιρών panorama, 3D μοντέλα και minigames.

Κάπως έτσι, η μαγεία που έφτιαξε η Disney με τα έξυπνα κινούμενα σχέδια είναι στα χέρια του κάθε παιδιού εύκολα και σε άμεση εξυπηρέτηση της αχαλίνωτης φαντασίας του. Όλοι οι ήρωες της Disney αλλά και των άλλων εταιριών έχουν παρελάσει σε αυτά τα view master και μας έχουν χαρίσει στα παιδικά μας χρόνια ατελείωτες ώρες ταξιδιού στην φαντασία και στην ξεγνοιασιά.

Δεν μπορώ να κρύψω ότι και εγώ είμαι θύμα της μαγείας του View Master, αυτό το φανταστικό παιχνίδι που ήταν η πρώτη μου επαφή με τον μαγικό κόσμο της εικόνας και που εξελίγθηκε μετά σε πάθος για τον κινηματογράφο.

Στο studio 2 του Coni-OnAir υπάρχει μια ειδική βιτρίνα με τα συλλεκτικά View-Master με πολλές σπάνιες εκδόσεις καρτελών αλλά και View Master Toys. Μέχρι πρόσφατα και παρόλη την εξέλιξη στην ψηφιακή τεχνολογία, παρατηρώ ότι στα ράφια των παιχνιδάδικων πουλιούνται πια ελάχιστα View-Master στην Ελλάδα. Ωστόσο, κατέκτησε πολλούς μανιακούς συλλέκτες - αναφέρουμε ενδεικτικά πως ορισμένες καρτέλες View-Master φτάνουν στο ποσό των 1000$.
Επίσης, αξιζει να αναφέρουμε ότι το View-Master εξελίχθηκε σε ένα εργαλείο εκπαίδευσης και έτσι μέσα από τις στρογγυλές καρτέλες μπήκε όλο το επιστημονικό ενδιαφέρον (Γεωγραφία, Αστρονομία, Ζώα, βυθός κτλ.).
Τέλος, το View-Master εξυπηρέτησε συνεργαζόμενες εταιρείες που φτιάχνουν φιλμ, δίνοντας τη δυνατότητα μία απλή φωτογραφία να ειδωθεί σε 3D μορφή μέσω αυτού.

 
 

Γράφτηκε από το Όμηρο, από το Breakfast At Neptune, Coni-OnAir

Coni-ΟnAir: Τhe Music Radio

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.