Η Φρίντα Κάλο μας λέει την ιστορία της και μπαίνουμε στο σπίτι της.

Η Μεξικάνα ζωγράφος γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 και πέθανε στις 13 Ιουλίου 1954. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό[7] αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων.

Για τη Φρίντα Κάλο έχουν γραφτεί πολλά άρθρα και όχι άδικα, μερικοι τιτλοι θα μπορουσαν να ειναι :10 Σπάνιες φωτογραφίες με τη Φρίντα, 6 έργα που δεν γνωρίζατε για την Κάλο , 5 φράσεις της Μεγάλης καλλιτέχνιδας που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή, Η πολυτάραχη ερωτική ζωή της και η σχέση ζωής με το πασίγνωστο τότε κομουνιστή ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, Τι σχέση έχει η Φρίδα Κάλο με τον Τρότσκι;, Η Φρίντα και το μοιραίο δυστύχημα, Η Μεξικάνα ζωγράφος και το μπλε σπίτι. 

Η αλήθεια είναι πως η Φρίντα Κάλο μας χάρισε απλόχερα το μέσα της, τον πόνο, τη χαρά της, και τα παραστρατήματα της, μέσα από το ίδιο το καλλιτεχνικό της έργο. Όλοι έλεγαν και συνεχίζουν να λένε ότι ζωγράφιζε από κύμα της φάντασιας της και ακόμα και σήμερα την κατατάσσουν στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Υππερεαλισμού - Σουρεαλισμού, η ίδια όμως έλεγε παντού ότι απλά ζωγράφιζε την εφιαλτική της πραγματικότητα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δείτε τα έργα της , μόνο με τον τίτλο και την ημερομηνία. Τίποτα άλλο. Θα σας εξιστορήσει η ίδια η Φρίντα την Ιστορία της.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Φρίντα Κάλο μας είπε  την ιστορία της πολύ πριν αρχίσουν να γράφονται για εκείνη άρθρα, βιβλία, ταινίες και θεατρικά. Ήταν μια γυναίκα που θαυμάσαμε και αγαπήσαμε για την πονεμένη και ειλικρινής ζωγραφική της, για την επαναστατικότητα της και για τα πάθη της. Ένα κορίτσι που τίποτα δεν το σταματούσε, που ερωτεύτηκε και δημιούργησε χωρίς όρια. Μια καλλιτέχνιδα που μας ζωγράφισε την ιστορία και το μέσα της. 

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής της το πέρασε στο πατρικό της, το διάσημο πλέον Μπλε Σπίτι, που έγινε Μουσείο με εκατοντάδες επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε σήμερα να περιηγηθούμε στο σπίτι της και να καταλάβουμε ακόμα περισσότερα πράγματα για εκείνη μέσα από αυτό το link:  https://www.recorridosvirtuales.com/frida_kahlo/museo_frida_kahlo.html

Αφού λοιπόν προσπαθήσαμε να δούμε τη ζωή της μέσα από τη δική της ματιά μπορούμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα διαβάζοντας το βιβλίο ''Viva la vida!'' του Cacucci Pino ή εναλλακτικά από την ταινία ''Frida'' (2002) με την Σάλμα Χάγιεκ στο ρόλο της Φρίντα , η οποία απέσπασε τα Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής και Καλύτερου Μακιγιάζ.

TArtA | Παναγιώτα Αμαριώτη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.