Τα λεφτά

If you aren’t rich, you should always look useful ~ Louis Ferdinand Celine*

 

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2014. Όταν ξεκίνησε και ο καθημερινός βομβαρδισμός από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Και όχι μόνο εντός των συνόρων της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως. Η ανεπαρκής αντίληψη για την υπόσταση της οικονομίας, ήταν η αφορμή του πρότζεκτ banknotes.gr.

 

Το χρήμα μας προσδιορίζει. Άρα ο σχεδιασμός του, είναι ατελής. Η αφήγηση, αφελής. Παράθυρα, πύλες, γέφυρες, ενός μη υπαρκτού κόσμου. Αυτό το κομμάτι χαρτί, θα έπρεπε να λέει περισσότερα. Θα έπρεπε να απεικονίζει την πραγματική επιρροή που ασκεί στους ανθρώπους.

Το banknotes.gr

Ένας χάρος, άνθρωποι που προσκυνούν, ένας κρεμασμένος, μία φιγούρα που σέρνει ένα πτώμα μέσα στην πύλη, ένα ζευγάρι που φιλιέται, μία φιγούρα πάνω στη γέφυρα που κατουράει. Ο Walt Disney, η βασίλισσα Ελισάβετ, ένας ταύρος σε μία πλατεία. Όλα συνδέονται, όταν μιλάμε για χρήμα.

There are some really beautifully landscapes in the world, but the human figures in them are poor and you had not better look at them~ Arthur Schopenhause*

Ο άνθρωπος πίσω από το banknotes.gr

Ο Στέφανος Ανδρεάδης χρησιμοποίησε τα “τραπεζογραμμάτια”, ως μέσο έκφρασης της πραγματικότητας. Εκμεταλλεύτηκε τη διασυνοριακή χρήση τους για να μεταδώσει το μήνυμα και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

 

Το εξωτερικό

Μόνιμο έκθεμα στο Βρετανικό Μουσείο, συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βραζιλίας, έκθεση στη KK Outlet στο Λονδίνο, έκθεση στη Plateforme Paris στο Παρίσι. Η αναγνώρισή του από όλους τους παραπάνω φορείς αποδεικνύει, ότι η ασφυκτική σχέση του χρήματος με τους ανθρώπους δεν είναι απόρροια μόνο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Και ότι το προτζεκτ είναι πανέξυπνο.

 

Το συμπέρασμα

Την επόμενη φορά που θα πληρώσετε στο περίπτερο, στο σούπερ μάρκετ, στη ΔΕΗ, να είστε πιο προσεκτικοί. Γιατί το 5ευρo που κρατάτε, μπορεί σε λίγο καιρό να αξίζει 100 φορές περισσότερο.

When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle. Then I realized that the Lord doesn’t work that way, so I stole one and I asked him to forgive me~ Emo Philips*

*από το banknotes.gr

 

 

Φαίη Πιτσιλίδου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.