Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

Στον αριθμό 96 της Αδριανού ένας προσεγμένος, ψηλός μαντρότοιχος κρύβει από τον ανυποψίαστο περιπατητή ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του κέντρου: την παλαιότερη σωζώμενη οικία της Αθήνας.
Το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, αρχοντικό της αριστοκρατικής οικογένειας του Άγγελου Μπενιζέλου, κτίστηκε στο διαστήμα 17ο-18ο αιώνα, ενώ μέσα στο χώρο της κατοικίας υπάρχουν ίχνη παλαιότερου κτίσματος, πιθανώς του 16ου αιώνα.
Ανασκαφές που έγιναν στην αυλή και το ισόγειο έφεραν στο φως τμήματα του υστερορωμαϊκού τείχους της Αθήνας.
Η οικία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού της οθωμανικής περιόδου. Είναι διώροφη κατασκευή με χαγιάτι και εσωτερική αυλή, η οποία διαθέτει πηγάδι, βρύση και ελαιοτριβείο.
Στο κατώι της οικίας -τον αποθηκευτικό χώρο του ισογείου, όπου συχνά κανείς θα έβρισκε επίσης χώρους για τα ζώα- σώζεται στοά με καμάρες που στηρίζονται σε κυλινδικούς κιονίσκους. Μια στιβαρή πέτρινη σκάλα ενώνει την αυλή με το ανώι μέσα από το χαγιάτι που στηρίζετα σε απλά ξύλινα υποστυλώματα.
Τα τελευταία χρόνια, το αρχοντικό των Μπενιζέλων αποκαθίσταται σταδιακά, με στόχο το κτίριο να ανοίξει για το κοινό και να λειτουργήσει ως Μουσείο του εαυτού του, παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες στον επισκέπτη για την ιστορία της πρωτεύουσας και την αρχιτεκτονική των κτιρίων της οθωμανικής περιόδου.

 

Αδριανού 96, Πλάκα

City Τales

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.