Πιλοποιείο του Πουλόπουλου

Πιλοποιείο του Πουλόπουλου

Διεθνώς βραβευμένα καπέλα και ένας Καλαματιανός βιομήχανος συνδέονται με ένα εμβληματικό κτίριο της περιοχής του Θησείου: το Πιλοποιείο του Πουλόπουλου.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια της Αθήνας και αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της Ελλάδας. Χτίστηκε το 1896 από τον Ηλία Πουλόπουλο και απασχολούσε περί τους 250 εργαζόμενους.  Στα μέσα του 20ου αιώνα έκλεισε λόγω των επιπτώσεων της Κατοχής σε συνδυασμό με την αλλαγή των ενδυματολογικών συνηθειών των Αθηναίων. Κατά την περίοδο της ακμής του ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πιλοποιεία των Βαλκανίων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή χειμερινών αλλά και ψάθινων πίλων, απασχολώντας 450 άτομα.

Ως βιομηχανικό κτίριο, το Πιλοποιείο του Πουλόπουλου παρουσιάζει αρκετά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής περιόδου. Οι αυστηρές πέτρινες όψεις συνδυάζονται με μεταλλικά δοκάρια και δωρικα διακοσμητικά  στοιχεία επηρεασμένα από τη νεοκλασική παράδοση. Χαρακτηριστική είναι η κεραμική επιγραφή στη γωνία των οδών Θεσσαλονίκης και Ηρακλειδών με τους λαγούς και την ακρίδα. Στους τοίχους του μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμα και σήμερα ίχνη από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944.

Εχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1985 και σήμερα το κτίριο στεγάζει αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη».

Θεσσαλονίκης 19 & Ηρακλειδών 66Α

 

City Τales

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.