Ξενοδοχείο “O Βύρων”

Ξενοδοχείο “O Βύρων”

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας του 19ου αιώνα και το Μετεωρολογικό Σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στέγαζε το κτήριο της οδού Αιόλου 38, στην πολύβουη πλατεία της Αγίας Ειρήνης.
Το Ξενοδοχείο «Ο Βύρων» είναι από τα πρώτα δείγματα αρχιτεκτονικής μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και από τα παλαιότερα σωζόμενα κτήρια της οδού Αιόλου. Αποτελεί τυπικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όμως ο αρχιτέκτονάς του παραμένει άγνωστος.
Πρόκειται για ένα τριώροφο κτήριο, με τη χρονολογία κατασκευής του να τοποθετείται μεταξύ του 1833 και 1839. Λειτούργησε για περισσότερα από 100 χρόνια ως ξενοδοχείο, στην αρχή με την επωνυμία «Η Ανατολή», και αργότερα ως «Βύρων». Στον ισόγειο χώρο του φιλοξενούνταν ποικίλες εμπορικές χρήσεις (καπνοπωλείο, υποδηματοπωλείο, αρτοποιείο) ενώ τα τελευταία χρόνια το κτήριο στέγασε καταστήματα ένδυσης και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. 
Στο ίδιο κτήριο στεγάστηκε το παρατηρητήριο και ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1939 μέχρι και το 1942, οπότε και μεταφέρθηκε στο λόφο των Νυμφών.
Το ξενοδοχείο «Ο Βύρων» αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Αιόλου, στην περίοδο οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής τον 19ο αιώνα και πιθανολογείται ότι φιλοξένησε τον Όθωνα στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα το 1833.
Το 1987 κηρύχθηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρόλα αυτά δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

Ξενοδοχείο “O Βύρων”
Αιόλου 38 και Πλατεία Αγίας Ειρήνης

 

 

City Τales

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.