Η μπλε πολυκατοικία

Η μπλε πολυκατοικία

       Η Μπλε Πολυκατοικία βρίσκεται στα Εξάρχεια, στην συμβολή των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, πάνω από το καφέ Floral.

      Οικοδομείται το 1932-33 για λογαριασμό της οικογένειας Αντωνόπουλου. Ο νεαρός αρχιτέκτονας Κυριάκος Παναγιωτάκος αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της και ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς επιμελείται το τολμηρό μπλε χρώμα της.  

    Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της εποχής. Αποτελεί σταθμό στην σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική και χαρακτηριστικό δείγμα του μοντερνισμού της δεκαετίας του 30’.

    Στο εσωτερικό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή των κοινόχρηστων χώρων και στο λεπτομερή σχεδιασμό του κάθε διαμερίσματος. Στην πρόσοψη επιχειρείται η εναλλαγή εσοχών και εξοχών και η λειτουργία ανοιγμάτων. Αρχικά προβλέπεται και η κατασκευή πισίνας στην ταράτσα, κάτι που όμως δεν πραγματοποιείται.

       Ο γνωστός αρχιτέκτονας Le Corbusier, επισκέπτεται την πολυκατοικία και γράφει στην είσοδό της «είναι πολύ όμορφη».

      Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο πολυκατοικίες, με ξεχωριστές εισόδους. Τα διαμερίσματα, 32 αρχικά και στην συνέχεια 39, επικοινωνούν μέσω του φωταγωγού και ενός κοινού δώματος. Ο Παναγιωτάκος φτιάχνει αυτό το δώμα, στοχεύοντας στην ανθρώπινη επαφή και στη δημιουργία μιας «γειτονιάς καθ’ ύψος». Είναι ένας χώρος 500 τ.μ., στον οποίο μαζεύονται οι ένοικοι για να κουβεντιάσουν και να διασκεδάσουν.

     Πολλοί είναι οι διάσημοι που έχουν κατά καιρούς μείνει εκεί, μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Χορν, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Σοφία Βέμπο, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Φρέντυ Γερμανός και η Λιλύ Ζωγράφου.

 Στο κτήριο γυρίζονται ταινίες της εποχής και στεγάζονται διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις τόσο κατά τη δικτατορία του Μεταξά, όσο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

        Η Μπλε Πολυκατοικία κλείνει φέτος τα 82 της χρόνια. Μπορεί το κοινό δώμα να έχει αντικατασταθεί από μικρά διαμερίσματα, η επιγραφή του Le Corbusier να έχει σβηστεί και το χρώμα της να είναι πλέον λευκό, αλλά είναι εκεί και μας θυμίζει ότι έχει τη δική της ιστορία…   

 

 

Γεωργία Παρασκευά

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.