Dave Briggs

Dave Briggs

Στις 26 Οκτωβρίου η Βανέσσα Φουντούλη ξενάγησε τον Dave Briggs στην περιοχή των Εξαρχείων. Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε μετά από αυτή τη βόλτα.

 

Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει περισσότερο όταν ταξιδεύω, είναι να επισκέπτομαι ένα μέρος και να καταλήγω να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σχεδίαζα αρχικά. Αυτό ακριβώς συνέβη κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα, όπου - όπως πολύς κόσμος - ανυπομονούσα να δω τα γνωστά αξιοθέατα, όπως η Ακρόπολη. Φεύγοντας, όμως, αυτό που μου είχε κάνει περισσότερη εντύπωση ήταν τα γκράφιτι της Αθήνας. Ήταν πολύ ενδιαφέροντα και αποκάλυπταν μια πλευρά της πόλης που δεν είχα φανταστεί ποτέ.

 

Πολλά από τα γκράφιτι βρίσκονται στα Εξάρχεια, μια περιοχή όπου ζουν φοιτητές και καλλιτέχνες, στην οποία, πριν από δεκαετίες, γεννήθηκαν πολιτικά κινήματα και εξεγέρσεις. Εδώ συνειδητοποίησα ότι η Αθήνα είναι πολύ πιο περίπλοκη πόλη από ότι είχα φανταστεί αρχικά. Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες μου φάνηκαν ευχάριστοι και κοινωνικοί, αλλά στην περιοχή αυτή είναι εμφανής η αγωνία που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια κάθε κοινωνίας που αναρρώνει από οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες. Αυτή η αγωνία αντανακλάται στα γκράφιτι των Εξαρχείων, τα οποία συνδυάζουν χιούμορ, σάτιρα, πολιτικές δηλώσεις και κοινωνική παρατήρηση.

 

Η καρδιά αυτής της αναρχικής, κατά κάποιο τρόπο, περιοχής χτυπάει στο Πολυτεχνείο το οποίο, έχοντας διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανατροπή της δικτατορίας το 1973, έχει παραμείνει ως σήμερα σύμβολο των λαϊκών αριστερών πεποιθήσεων. 

 

Δεν γνώριζα τίποτε για το Πολυτεχνείο μέχρι το βράδυ που βρέθηκα στα Εξάρχεια, κι έτσι η βόλτα μου εκεί ήταν μια μεγάλη αποκάλυψη. Αρχικά μου φάνηκε ότι το κτήριο ήταν εγκαταλελειμμένο, μια που παντού στους τοίχους υπήρχαν γκράφιτι. Το εσωτερικό ήταν επίσης ζωγραφισμένο, και κατά κάποιο τρόπο μου φάνηκε ότι το κτήριο το λειτουργούσαν οι φοιτητές και όχι οι αρχές.

 

Και αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Γιατί οι αρχές έχουν αφήσει στη μοίρα τους το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια; Στη χώρα μου* δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Η ερώτηση αυτή μάλλον δεν έχει απάντηση, και είναι όσο ενδιαφέρουσα είναι και η τέχνη του δρόμου. Και βοηθάει στην κατανόηση της Αθήνας ως αυτού που είναι - μια ζωντανή πόλη, της οποίας η εναλλακτική σκηνή είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και το αρχαίο παρελθόν της.

 

*O Dave Briggs μένει συνήθως στο Northampton της Αγγλίας. Όταν δεν επισκέπτεται την Αθήνα, ταξιδεύει τον πλανήτη μας με ποδήλατο. Διαβάστε για τις περιπέτειές του στο  www.davestravelpages.com

Βανέσσα Φουντούλη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.