ΤΟ ΜΥΡΟΛΟΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ // «Παπαδιαμαντικές» αφηγήσεις από τη Σάσα Βούλγαρη

ΤΟ ΜΥΡΟΛΟΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ // «Παπαδιαμαντικές» αφηγήσεις από τη Σάσα Βούλγαρη

Η Σάσα Βούλγαρη θα πραγματοποιήσει βραδιά αφήγησης με κεντρικό πυρήνα το αριστουργηματικό κείμενο του Παπαδιαμάντη, Το Μυρολόγι της Φώκιας, για ενήλικο κοινό και εφήβους από 15 ετών, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προυσιάστηκε πρώτη φορά το 2001. Ο κεντρικός πυρήνας του προγράμματος είναι το αριστουργηματικό κείμενο του Παπαδιαμάντη. Οι υπόλοιπες ιστορίες και τα παραδοσιακά τραγούδια που το πλαισιώνουν, επιλέχτηκαν με σκοπό να προετοιμάζουν το ακροατήριο ομαλά ώστε να έρχεται πιο εύκολα σε ουσιαστικότερη επαφή, τόσο με την Παπαδιαμαντική γλώσσα, όσο και με τα ίδια τα νοήματα του διηγήματος. Άλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας, συχνά, αντλεί και περιγράφει θρύλους και πρακτικές της παραδοσιακής κοινωνίας.

Το «χτίσιμο» του προγράμματος έγινε σύμφωνα με τη Μέθοδο της Τεχνικής της Αφήγησης της Σάσας Βούλγαρη. Με γνώμονα την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών επικοινωνίας με ένα ακροατήριο σαν το σημερινό, που δεν έχει την εμπειρία της «αφηγηματικής κοινότητας» και μία γλώσσα σαν του Παπαδιαμάντη, τού ακούγεται ασυνήθιστη, η ερμηνεία στηρίχτηκε με σεβασμό στον ρυθμό που υπέβαλλε το ίδιο το κείμενο, τις παύσεις του, τις «αναπνοές» του.

Τα φωνητικά και οι «μελοποιήσεις» που συνοδεύουν το Μυρολόγι, προέκυψαν αυθόρμητα από τη Σάσα Βούλγαρη, μέσα από την ίδια τη διαδικασία ενασχόλησης με το κείμενο. Το πρόγραμμα συνοδεύεται για πρώτη φορά μουσικά από τον εξαίρετο Χάρη Λαμπράκη, που ακολουθεί τους αυτοσχεδιασμούς – αφηγηματικούς και φωνητικούς – της αφηγήτριας με το νέυ, ένα όργανο κατεξοχήν «Παπαδιαμαντικό».

 

Με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη
Μουσική Συνοδεία: Χάρης Λαμπράκης - Δεξιοτέχνης του νέυ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2103611206, εσωτ. 1042

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.