«Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο» | Διαλέξεις για τη νεοελληνική ποίηση

«Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο» | Διαλέξεις για τη νεοελληνική ποίηση

Τον Οκτώβριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ξεκινά ένας κύκλος διαλέξεων για τη νεοελληνική ποίηση με τίτλο «Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο». Κάθε μήνα, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η Διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας Εμμανουέλα Κάντζια μας προσκαλεί σε μία ιδιαίτερη περιδιάβαση στον βίο και στο έργο σημαντικών νεοελλήνων ποιητών, που συνδιαλέγονται με την αρχαιοελληνική παράδοση, με αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο και τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής.

Ο κύκλος ξεκινάει στις 19 Οκτωβρίου στις 19:00 με τη διάλεξη «Ο Διονύσιος Σολωμός στη σκιά του Ομήρου». Σε όλα τα έργα του Διονύσιου Σολωμού (1798-1857) διακρίνει κανείς την προσπάθειά του να συνδυάσει το κλασσικό με το ρομαντικό στοιχείο: από τα ιταλόγλωσσα και ελληνόγλωσσα νεανικά του γυμνάσματα έως τα εξαίσια έργα της ώριμης περιόδου («Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Λάμπρος», «Κρητικός», «Πόρφυρας»), η «σκιά του Ομήρου» επανέρχεται σταθερά.

Η επόμενη διάλεξη με τίτλο «Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου» θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου στις 19:00 με αφετηρία τα ποιήματα «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» και «Ο βασιλεύς Δημήτριος». Ο Κ. Π. Καβάφης (1863-1933), ποιητής ιστορικός όσο και ερωτικός, τοποθετεί συχνά το σκηνικό των ποιημάτων του στα χρόνια της ελληνιστικής περιόδου. Ο Πλούταρχος του παρέχει συχνά την πρώτη ύλη, αλλά και το ποιητικό ερέθισμα. Τον Αλεξανδρινό ποιητή σαγηνεύουν ιδιαίτερα οι Βίοι του Αντωνίου και του Δημητρίου, λεπτομέρειες των οποίων αναπλάθει «ελεύθερα στο νου» και στο χαρτί. Συνδιαλέγεται έτσι με τον Πλούταρχο, καθώς σατιρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες, στοχάζεται το θέατρο της καθημερινότητας και σπουδάζει τον θάνατο.

Η τρίτη διάλεξη, με τίτλο «Οι μαύρες Ευμενίδες του Σεφέρη», θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου στις 19:00. Το βάρος του παρελθόντος και της παράδοσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο είναι από τα ζητήματα που απασχόλησαν περισσότερο τον Γιώργο Σεφέρη (1900-1971). Φανατικός αναγνώστης του Ομήρου και των τραγικών ποιητών, ο Σεφέρης αντλεί τη μυθολογία, τις εικόνες και τα σύμβολά του από τα έπη και την τραγωδία και τα ανασημασιοδοτεί, φέρνοντάς τα στο παρόν: την Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Τι μένει από το αρχαίο κλέος; Ποιες δυνάμεις επιβουλεύονται τον σύγχρονο Ορέστη; Η λήθη του χρόνου, το βασανιστικό χρέος προς τους προγόνους, ο κύκλος της βίας και της εκδίκησης μάς ακολουθούν κατά την περιπλάνησή μας στο ερημωμένο σεφερικό τοπίο.

Η Εμμανουέλα Κάντζια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Συγκριτική και Νεοελληνική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Πρίνστον και Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Έχει εκδώσει τη μονογραφία Το όνομα και το πράγμα: Πλατωνικοί απόηχοι στο διήγημα «Διατί η μηλιά δεν έγεινε μηλέα» του Γεωργίου Βιζυηνού (Ερμής, 2012) και, σε συνεργασία με τον Κώστα Ιωαννίδη, τη μελέτη Τρεις εν πλω (ΜΙΕΤ, 2018). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια Λέκτορας στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Σήμερα διδάσκει λογοτεχνία στο πρόγραμμα ΙΒ του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – Pierce.

Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Ο κύκλος διαλέξεων «Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο» πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Και αυτόν τον μήνα, όλες οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, που στην πλειονότητά τους πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχουν ελεύθερη είσοδο.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

* To θερινό ωράριο λειτουργίας (1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου) είναι: Πάρκο Σταύρος Νιάρχος 06.00-02.00, Στίβος, Αγορά, Φάρος 06.00-00.00, Κέντρο Επισκεπτών 09.00-22.00.

* Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.

* Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.

* Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν τέσσερα σημεία εστίασης: Στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών με θέα το Κανάλι, στο Φάρο και στο Πάρκο. Επιπλέον, λειτουργούν και κινητά σημεία εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, κατά μήκος του Καναλιού.

* Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.

* Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

* Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.