Ομαδική έκθεση "How to Fall With Grace" στη Λέσβο

Ομαδική έκθεση "How to Fall With Grace" στη Λέσβο

Η Κ-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την επετειακή έκθεση «Πώς να Πέσετε με Χάρη» σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, ενόψει του πέμπτου συνεχούς έτους δράσης της στη Λέσβο.

Οι κοινωνικές λειτουργίες της γιορτής αποτελούν τον κεντρικό άξονα της έκθεσης και εξετάζονται ως ένα σύνθετο πεδίο ισορροπιών και συγκρούσεων. Τα επιλεγμένα έργα, ως στοιχεία της αφήγησης ενός πάρτυ, παρουσιάζονται σκηνογραφικά με βάση την προετοιμασία, το γεγονός και τα μεθεόρτια της εκδήλωσης. Διερευνούν έννοιες όπως η προσδοκία, η συλλογική κατανάλωση, η προσφορά, η διασκέδαση, η υπερβολή και η αποφόρτιση.

Ο Octavio Paz υποστηρίζει πως «η φτώχεια μας μπορεί να μετρηθεί από τον αριθμό και την μεγαλοπρέπεια των λαϊκών γιορτών μας». Η κορύφωση του πανηγυρισμού ανατρέπει την τάξη και ωθεί στην υπέρβαση των ορίων με την αλόγιστη κατανάλωση και σπατάλη αγαθών (γνωστά από τις ιστορικές πηγές τα περίφημα γεύματα του Λούκουλλου στη Λέσβο, του οποίου το όνομα είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και της απόλαυσης), ενώ καταλήγει σε μία ευκαιρία για αλλαγή και αναγέννηση.

Η γιορτή αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός, απρόβλεπτο στην έκβασή του. Επιβεβαιώνει τη ζωή ως μια προσπάθεια του ανθρώπου να νιώσει, να ξεσπάσει, να δημιουργήσει, να λάμψει στο σκοτάδι της νύχτας. Η κοινωνία στη γιορτή κοινωνεί με τον εαυτό της. Όλοι συμμετέχουν και χάνονται στη δίνη της.
 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Zoe Williams, Lucy + Jorge Orta, Νάνα Σαχίνη, Grace Wales Bonner και Harley Weir, Γιώργος Μαραζιώτης, Alice Mann, Βαλίνια Σβορώνου, Cole Lu, ΣΕΡΑΠΙΣ, Dan Stockholm, Greta Alfaro, Αναστασία Μηνά, Alvaro Deprit, Jacopo Miliani και Antonietta Federici Miliani, Παύλος Νικολακόπουλος, Karim El Maktafi, Βασίλης Παπαγεωργίου και Pierre Magendie | KammerTanz Coop.

 

Επιμέλεια: Νικόλας Βαμβουκλής

Eγκαίνια: Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, 20:00

Την έκθεση συνοδεύει παράλληλο πρόγραμμα με εκπαιδευτικά εργαστήρια, συζητήσεις, performance και προβολές καθώς και ένας δίγλωσσος κατάλογος.