+9: Ομαδική έκθεση 16 εικαστικών στην Ιερά Οδό

+9: Ομαδική έκθεση 16 εικαστικών στην Ιερά Οδό

Το βιομηχανικού χαρακτήρα και με χρήση ως μουσική σκηνή κτίριο επί της Ιεράς Οδού 18-20 εντάσσεται στον ευρύτερο γεωγραφικό ιστό του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού (1100 π.Χ. – 500 μ.Χ.). Εννέα μέτρα κάτω από τη σύγχρονη επιφάνεια της πόλης και τόνους επιχωματώσεων, ανασκαφές αποκάλυψαν από το 1863 τμήματα του έσω (εργαστήρια κεραμικής και οικιστικά σύνολα) και του έξω (νεκροταφείο – Δημόσιο Σήμα) Κεραμεικού. Η περιοχή του κτιρίου της έκθεσης στέκεται εννέα μέτρα πάνω από τα ταφικά μνημεία των επιφανών Αθηναίων, επάνω στην Ιερά Οδό που συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα, δυτικά της κοίτης του Ηριδανού ποταμού και του Δρόμου που οδηγούσε προς την Ακαδημία Πλάτωνος αλλά και τον -μετέπειτα- χριστιανικό ναό της Αγίας Τριάδας· όλα αυτά υπό τη σκιά της οδού Πειραιώς και των όμορων οικοδομημάτων του τελευταίου αιώνα.

Η έκθεση θα διαχειριστεί έννοιες με σαφείς αναφορές στην αρχαιότητα απαλλασσόμενες όμως από εμμονική αρχαιολατρία και αρχαιολαγνεία. Θα λάβει υπόψη κάθε ένα από τα εννιά μέτρα εξέλιξης και θα βολιδοσκοπήσει τα πιθανά εννιά μέτρα που έπονται. Το τι μπορεί να υπάρχει εννιά μέτρα κάτω από τα πόδια μας δίχως να έχουμε τη δυνατότητα να το ανακαλύψουμε είναι ισοδύναμο με το τι θα μπορούσε να υπάρξει μελλοντικά εννιά μέτρα πάνω. Αναδύεται λοιπόν μια ουτοπική σύμβαση που ενισχύει μεν το φαντασιακό, όμως παράλληλα ερωτοτροπεί ως συνδετικός κρίκος με την ιδέα του περάσματος και της μετάβασης.

Ο επιμελητής της έκθεσης δρ Κώστας Πράπογλου καλεί 16 εικαστικούς τριών γενεών μέσω του πολυμεσικού λεξιλογίου τους (περιλαμβάνοντας εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτική, ζωγραφική και κεραμική) να εγκαθιδρύσουν μια σχέση χωροχρονική (site+time-specific), να δουν μέσα στο χώμα και πάνω από το τσιμέντο τον εαυτό τους και τον κόσμο όλο, να δημιουργήσουν στον θεατή την ανάγκη να σκάψει με τα μάτια και να χτίσει με τα όνειρα.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Λυδία Ανδριώτη, Αντώνης Βολανάκης, Κλειώ Γκιζελή, Λυδία Δαμπασίνα, Διοχάντη, Ελένη Ζούνη, Γιάννης Κονταράτος, James Lane, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Μανώλης Μπαμπούσης, Εύη Σαββαΐδη, Νίκος Τρανός, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Ζωή Χατζηγιαννάκη, Ευάγγελος Χατζής.
 

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 | 19.00