Ο Φάρος | Κόνορ Μακφέρσον

Ο Φάρος | Κόνορ Μακφέρσον

Βράδυ παραμονής Χριστουγέννων και στο υπόγειο διαμέρισμά τους, ο Ρίτσαρντ (Κων/νος Μαρκουλάκης) και ο Σάρκυ (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος), με συντροφιά τους αδελφικούς φίλους τους Ιβάν (Νίκο Ψαρρά) και Νίκυ (Προμηθέα Αλειφερόπουλο), αλλά και έναν απρόσκλητο καλεσμένο, ονόματι Λόκχαρτ (Αιμίλιο Χειλάκη), γιορτάζουν, πίνοντας και παίζοντας χαρτιά.

Το αλκόολ δρα ως «ορός αλήθειας». Oι πέντε άντρες εξομολογούνται τους ανομολόγητους φόβους και τις αδυναμίες τους. Μυστικά, χρόνια βυθισμένα στη λήθη, έρχονται στο προσκήνιο και οι σχέσεις δοκιμάζονται. Το παιχνίδι δυσκολεύει, αλλάζει τροπή, χάνει την αθωότητά του. Ποιος ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού; Κάποια ανώτερη δύναμη ίσως; Οι παίκτες ακροβατούν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τον παράδεισο και την κόλασή τους.

 

Ο Σάρκυ, απερίσκεπτος, επιπόλαιος και εξαρτημένος από το αλκόολ, αναμετριέται με τα λάθη που του στερούν τις πραγματικές χαρές της ζωής. Αντίθετα, ο τυφλός αδελφός του, Ρίτσαρντ, με τη γλυκιά ενάρετη λάμψη που εκπέμπει, μετατρέπει το σκοτάδι της τυφλότητάς του σε εσωτερικό φως και γίνεται ο φάρος της ψυχής του Σάρκυ. Η σχέση τους, καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, διακρίνεται από εντάση που ερμηνεύεται όμως όχι τόσο σαν ξεσπάσμα θυμού, αλλά σαν μια εκρηκτική εξωτερίκευση της μεγάλης αγάπης που τρέφουν ο ένας για τον άλλο. 

Το καρέ των αποτυχημένων συμπληρώνουν ο Ιβάν και ο Νίκυ. Για αυτούς ο φόβος καθρεπτίζεται στο πρόσωπο μιας γυναίκας -της συζύγου και της συντρόφου αντίστοιχα. Οι φίλοι αποτελούν τη μοναδική ανάσα ελευθερίας που τους έχει απομείνει. Ο μόνος παίκτης που διαφέρει αισθητά από τους υπόλοιπους είναι ο  κ.Λόκχαρτ, ο μυστηριώδης άγνωστος που η αψεγάδιαστη, απόκοσμη παρουσία του δεν αφήνει και πολλά περιθώρια διερεύνησης της προσωπικότητάς του, παρά μόνο όταν ο ίδιος αποκαλύπτεται.

Οι καλογραμμένοι ήρωες του Μακφέρσον, ενσαρκώνονται μοναδικά από τους πέντε πρωταγωνιστές της παράστασης. Οι στιγμές σύγκρουσης των Κ. Μαρκουλάκη - Ο. Παπασπηλιόπουλου και αυτές των αντιπαράθεσεων μεταξύ του Ο. Παπασπηλιόπουλου και του Α. Χειλάκη, όπως και η εξαιρετικά επιτυχημένη και ιδιαίτερη ερμηνεία του Νίκου Ψαρρά ως Ιβάν ξεχωρίζουν.  Η διαφορετικότητα των χαρακτήρων αποδίδεται με σκοτεινό, παιγνιώδες χιούμορ και ευαισθησία, προκαλώντας το γέλιο αλλά και τη συγκίνηση του θεατή. 

Ποιος παίκτης θα καταφέρει να απελευθερωθεί πρώτος από τις αμαρτίες του και να κερδίσει την παρτίδα; 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Αθανασία Σμαραγδή
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας – Έλενα Σκουλά
Θεατρικές επιχειρήσεις: Κάρολος Παυλάκης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Σάρκυ: Οδυσσέας  Παπασπηλιόπουλος
Ρίτσαρντ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Ιβάν: Νίκος Ψαρράς
Νίκυ: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Κύριος Λόκχαρτ: Αιμίλιος Χειλάκης