Νίκος Σκαλκώτας: Δύο χαμένα χειρόγραφα στο Βερολίνο του '30

Νίκος Σκαλκώτας: Δύο χαμένα χειρόγραφα στο Βερολίνο του '30

Στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που γίνεται μετά από πρόσκληση του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, η Φιλαρμόνια θα παρουσιάσει δύο ως τώρα θεωρούμενα χαμένα έργα του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. Τα έργα αυτά ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Αμερική από τον Γιάννη Τσελίκα, αποκτήθηκαν από την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και ενορχηστρώθηκαν από τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής). Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό.
Πρόκειται για μια θεματική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συναυλία, στην οποία η ορχήστρα προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει μέσα από τα ίδια τα έργα των δημιουργών την αισθητική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, μια εποχή σοβαρών ανακατατάξεων και καινοτομιών που επηρέασαν ολόκληρη τη μουσική του 20ού αιώνα.
Τα έργα του Νίκου Σκαλκώτα πλαισιώνονται από έργα δύο δασκάλων του της σύνθεσης στο Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1920, του Paul Juon και του Kurt Weill, καθώς και με ένα έργο του Έλληνα συμμαθητή του Σκαλκώτα, του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Paul Juon, Ο θάνατος της Ingeborg, Μπαλάντα για ορχήστρα, έργο 3a
Νίκος Σκαλκώτας, Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα
Νίκος Σκαλκώτας, Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα
Γιάννης Κωνσταντινίδης, Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 2
Kurt Weill, Συμφωνία αρ. 2

Σολίστ:
Γιώργος Δεμερτζής, βιολί
Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής