Νέα εποχή στο Μουσείο Των Ηρακλειδών

Νέα εποχή στο Μουσείο Των Ηρακλειδών

Το προσέξατε; Προστέθηκε ένα "των" στον τίτλο του Μουσείου. Είναι το Μουσείο των Ηρακλειδών, όχι της οδού Ηρακλειδών. Ένα μουσείο αφιερωμένο σε όλους μας, τους Απόγονους του Ηρακλέους! 'Ομως δεν είναι μόνο αυτό το "νέο". Η Ε.Μ.Α.Ε.Τ. (Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνική Τεχνολογίας) και το Μουσείο των Ηρακλειδών, μετά την επιτυχημένη κοινή παρουσία τους σε εκθέσεις σε Μουσεία Τεχνολογίας της Κίνας, επισημοποιούν και εδραιώνουν τη συνεργασία τους. Ανάμεσα στα καλά που σχεδιάζουν είναι και το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Αναλυτικότερα οι προτάσεις του Μουσείου για τη νέα σεζόν:

EUREKA, Επιστήμη, Τεχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων
Η ΕΥΡΗΚΑ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΜΑΕΤ (Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας) και του Μουσείου των Ηρακλειδών. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με το ταξίδι στην Κίνα για να επισημοποιηθεί λίγες ημέρες πριν, με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας από τον ομότιμο καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ και τον Παύλο Φυρό, ιδρυτή και πρόεδρο του Δ.Σ. της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Μουσείο των Ηρακλειδών. Στο κτήριο της Αποστόλου Παύλου 37, φιλοξενείται η ενότητα "Τεχνολογία Πολέμου στην Αρχαία Ελλάδα" με εκθέματα, εικαστικές αναπαραστάσεις αλλά και διαδραστικό - βιωματικό περιεχόμενο και στο κτήριο της Ηρακλειδών 16 η ενότητα "Αυτόματα - Μηχανισμός Αντικυθήρων" με μια σειρά αυτόματες μηχανές της ελληνιστικής περιόδου.

Σπήλαια του Μυαλού
Μια καινούρια δράση του Μουσείου είναι η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων οι οποίες θα σχετίζονται με την Τέχνη ή την Επιστήμη και θα συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα και την ποιότητα του Μουσείου. H προσπάθει αυτή εγκαινιάζεται με την έκθεση του ιδιαίτερου εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση, ο οποίος δουλεύει με άχρηστα υλικά, φως και σκιά. Η έκθεση θα διαρκέσει από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και έχει τίτλο «Σπήλαια του Μυαλού». Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τον μύθο του Σπηλαίου των Ιδεών του Πλάτωνα, την δυνατή αλληγορία που παραθέτει ο φιλόσοφος στο έβδομο βιβλίο της Πολιτείας του.

Εκπιδευτικά Προγράμματα
Τεχνολογία και Μαθηματικά Math Tech
23/9/2018 - 9/6/2019
Α’ τμήμα: για μαθητές Α’ – Γ’ Δημοτικού
B’ τμήμα: για μαθητές Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού

Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος και πως από αυτόν εμπνέονται και δημιουργούνται οι τεχνολογικές κατασκευές.

Lego Mindstorms
21/10/2018 - 2/6/2019
Για μαθητές E’ Δημοτικού – Α’ Γυμνασίου

Με το πρόγραμμα αυτό επιτυγχάνεται η εμπλοκή των παιδιών στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ. Αυτό βοηθά τα παιδιά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τα φυσικά μεγέθη με συναρπαστικό τρόπο.

Νέοι Μηχανικοί
30/9/2018 - 2/6/2019
Για μαθητές A' έως Γ΄ Δημοτικού 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νέοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες.

LEGO WeDo™
30/9/2018 - 2/6/2019
Για μαθητές Γ΄- Ε΄ Δημοτικού

Το πρόγραμμα Lego Wedo δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά του δημοτικού να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν τα πρώτα τους ρομπότ. Χρησιμοποιώντας δομικά υλικά της LEGO κατασκευάζουν εντυπωσιακά μοντέλα τα οποία στη συνέχεια συνδέουν στον υπολογιστή ή το tablet και τα προγραμματίζουν να λαμβάνουν ερεθίσματα από το περιβάλλον και να αντιδρούν όπως τα ίδια τα παιδιά επιθυμούν.

Scratch
30/9/2018 - 12/5/2019
Για μαθητές Ε' Δημοτικού - Α' Γυμνασίου

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, όπου μέσω της ομαδικής δραστηριότητας γύρω από την κατασκευή ενός ρομποτικού μοντέλου που αλληλεπιδρά με τον αληθινό κόσμο σε πραγματικό χρόνο, τα παιδιά ζουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία που δεν θέλουν να τελειώσει! Κάθε κατασκευή ακολουθεί έναν “κώδικα” που είναι προϊόν της αλγοριθμικής σκέψης των μαθητών και πραγματώνεται στο ψηφιακό περιβάλλον του MIT Scratch 2.0.

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί
4/11/2018 - 14/4/2019
Για  Προνήπια, Νήπια  και μαθητές Α' Δημοτικού

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά αξιοποιούν την περιέργεια και την εφευρετικότητά τους. Το μάθημα στηρίζεται στη διαδραστικότητα και τον πειραματισμό, αφού τα παιδιά είναι ελεύθερα να αγγίξουν και να χειριστούν το εκπαιδευτικό υλικό (LEGO DUPLO) και να το χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται ή ακόμα και σύμφωνα με την δική τους κρίση.

STEMath
Κυριακή 4/11/2018 - Κυριακή 14/4/ 2019
Για  Προνήπια και Νήπια 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νήπια και προνήπια και έχει σκοπό να δημιουργήσει μαθηματικές υποδομές και να αναπτύξει την κριτική σκέψη των μικρών μας φίλων, στην πορεία τους προς το σχολείο.

* Οι γονείς των μαθητών, με την επίδειξη του αποδεικτικού της συμμετοχής στα εργαστήρια, έχουν το προνόμιο μειωμένου εισιτηρίου για την έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ».
* Πληροφορίες: 211 215  0497 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00-14:00)
Ε: edu@herakleidon-art.gr

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.