ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΗ |Ομάδα ΠΥΡ

ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΗ |Ομάδα ΠΥΡ

Η Μόλλυ Σουήνη είναι μια ώριμη γυναίκα, εργαζόμενη, παντρεμένη, δεινή κολυμβήτητρια, μα πάνω από όλα ανεξάρτητη, ελεύθερη παρά τον περιορισμό της τυφλότητάς της από 10 μηνών παιδί. Μια όμορφη, γλυκιά, ιδιαίτερη και δυναμική φιγούρα την οποία αποδίδει στο μέγιστο η Δέσποινα Κούρτη, σε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκριτικής και ερμηνείας. Με όπλα της τη φωνή και τις εκφράσεις του προσώπου της η πρωταγωνίστρια απέδωσε αριστουργηματικά τον ψυχισμό -σε όλες του τις αποχρώσεις- της ηρωίδας.

Δίπλα της ο Φρανκ, ο άντρας της, ονειροπόλος, με χιούμορ, «περιέργες ιδέες», ασταμάτητη σκέψη και πολύ πείσμα. Πείσμα για όλα: να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, να μην παραδίνεται όταν τα ιδιαίτερα σχέδιά του αποτυγχάνουν, να πείσει τη Μόλλυ και το γιατρό της να κάνει επέμβαση για να ξαναδεί. Ο Αργύρης Ξάφης είναι απόλυτα φυσικός, σε σημείο που δεν ξεχώριζες αν υποκρίνεται ή όχι, ευρηματικός στην αναπαράσταση του ιδιόμορφου αυτού χαρακτήρα, γλυκός, αστείος, συγκινητικός. Η ερμηνεία του μας καθήλωσε, μας διασκέδασε και μας έκανε να προβληματιστούμε για την κατάσταση που διαδραματιζόταν μπροστά μας.

Ο οφθαλμίατρος κος Ράις έχει βρεθεί μπροστά σε μια κατάσταση που ενδεχομένως του αλλάξει τη ζωή. Μια ζωή που πνίγεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, πνίγεται στον αποτυχημένο γάμο και το ουίσκι. Ο Δημήτρης Γεωργιάδης είναι μεστός και δοσμένος στο ρόλο του, στέκοντας επάξια δίπλα σε Κούρτη και Ξάφη που αντικειμενικά «κεντάνε» πάνω στη σκηνή.

Τι συμβαίνει όταν πρέπει να ξεχάσεις τον κόσμο όπως τον ήξερες, όπως τον έμαθες και ζεις μέσα σε αυτόν και πρέπει να μάθεις τα πάντα εκ νέου; Η Μόλλυ Σούηνη μέσα στην τυφλότητά της είναι ευτυχισμένη, ασφαλής και σίγουρη για ό,τι κάνει. Είναι απαραίτητο να βλέπει για να «βλέπει», να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω της; Είναι η ακροβασία ανάμεσα στην πραγματικότητα, τη φαντασία και την ουτοπία που σε κερδίζει σε αυτό το καλογραμμένο, βαθιά ανθρώπινο, ουσιαστικό έργο. Είναι τα ερωτήματα που ξεπηδάνε διαρκώς που σε κάνουν να είσαι σε εγρήγορση σε όλη τη διάρκειά του: μπορούμε να ζήσουμε εκτός του κόσμου που έχουμε δημιουργήσει; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να ανακαλύψει όλες του τις δυνατότητες; Πόσο μακριά είναι η λογική από την τρέλα και πως ένας άνθρωπος με μια απόφαση νοηματοδοτεί εντελώς διαφορετικά τη ζωή του; Πού οδηγούν όλα αυτά στο τέλος;

Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για τη νέα δουλειά της ομάδας ΠΥΡ, σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη, που μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλα της τα επίπεδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Αργύρης Ξάφης
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικό - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης