«Με τα λόγια [γίνεται]» // Αλέκος Λούντζης + Μάριος Χατζηπροκοπίου

«Με  τα λόγια [γίνεται]» // Αλέκος Λούντζης + Μάριος Χατζηπροκοπίου

Όταν «έφυγε»–που λένε– ο πατέρας
γύρισα κι εγώ από τους τροπικούς
Και φύγαμε
μήνα του μέλιτος
σαράντα μία μέρες μετά
με τη μαμά [1]

Δεν έχει βρεθεί ώς τις μέρες μας
θεραπεία αποτελεσματικότερη
απ’ την επιλεκτική απώλεια μνήμης
Ελαφρά δροσίζει
και θερμά υπόσχεται
όπως το προσάναμμα στη φλόγα [2]

[1] Μάριος Χατζηπροκοπίου, από το ποίημα “Luna de miel”, «ΦΡΜΚ», τ. 2, Φθιν.-Χειμ. 2013
[2] Αλέκος Λούντζης, από το ποίημα «Προσάναμμα», στο βιβλίο Προπαγάνδα – κάποια γράμματα για κάποια πράγματα (εκδ. Γαβριηλίδης, 2015)

Στην τέταρτη εκδήλωση της όγδοης περιόδου τους, οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν δύο σύγχρονους Έλληνες ποιητές της νεότερης γενιάς, τον Αλέκο Λούντζη και τον Μάριο Χατζηπροκοπίου. Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιείται την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

O Αλέκος Λούντζης δημοσίευσε το 2015 τη συλλογή Προπαγάνδα: κάποια γράμματα για κάποια πράγματα, για την οποία τού απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή του περιοδικού «Αναγνώστης». Σύντομα θα εκδοθεί το λιμπρέτο του για την όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Οράματα και Θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη, που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου είναι ποιητής και περφόρμερ. Έχει δημοσιεύσει ποιήματά του σε περιοδικά και έχει παρουσιάσει τις περφόρμανς του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίσης μεταφραστής στα Ελληνικά έργων της Βραζιλιάνας συγγραφέως Clarice Lispector. Το πρώτο του βιβλίο ποίησης, Τοπικοί Τροπικοί, αναμένεται εντός των ημερών.

Στην εκδήλωση, οι δύο ποιητές διαβάζουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων δημιουργών. Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ τους και με το κοινό.