Λόρκα ο Έλληνας // Athenaeum

Λόρκα ο Έλληνας // Athenaeum

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης στο τραγούδι και ο Νίκος Χατζηελευθερίου στην κιθάρα, μας παρουσιάζουν μία διαδρομή στο μελοποιημένο από Έλληνες συνθέτες έργο του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. 

Τα περισσότερα ποιήματά του έχουν αποδοθεί για κιθάρα και φωνή, το παραδοσιακό όργανο έκφρασης της Ανδαλουσίας. Ο Λόρκα, ο αβαντ-γκαρντ ποιητής της «γενιάς του '27» ή αλλιώς της «Αργυρής Εποχής» της ισπανικής λογοτεχνίας, είναι ένας από τους πιο αγαπητούς ποιητές στη χώρα μας και ως εκ τούτου έχει μελοποιηθεί από μία σειρά καταξιωμένων συνθετών. Όπως μας λέει και ο Μαμαγκάκης «σαν Μεσογειακός ποιητής, ο Λόρκα μας άρπαξε από την καρδιά και το μυαλό». 

  Η ποίηση του Λόρκα που διακρίνεται για τη λυρικότητα και την πανανθρώπινη δύναμη μιλά για οικουμενικά θέματα όπως τα πάθη, τους έρωτες, τους αγώνες, τις παραδόσεις και τη φύση, εμπεριέχει ρυθμό και μουσικότητα. Η αφετηρία στάθηκε ο«Ματωμένος γάμος» του Θεάτρου Τέχνης το 1948 και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Η συνέχεια περνά από σημαντικούς σταθμούς του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Μία σειρά τραγουδιών των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Λεοντή, Γλέζου κ.α., σε επιλογή και ιστορική επιμέλεια του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη.

Βασίλης Νικολαΐδης, τραγούδι

Νίκος Χατζηελευθερίου, κιθάρα