Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Ο χειμώνας οδεύει προς το τέλος του και το «Μουσείο Κοτσανά» τον αποχαιρετά, πλημμυρισμένο από όμορφες αναμνήσεις και νέες ιδέες! Οι Κυριακές όπως πάντα, είναι αφιερωμένες στα παιδιά.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
Κυριακή 24/2, 10:00 | «Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;»
Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν σωστά τους πυρσούς του Αγαµέµνονα και να ανακοινώσουν την πτώση της Τροίας. Θα μάθουν να λειτουργούν την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Θα στείλουν και θα λάβουν από τους φίλους τους κωδικοποιηµένα µηνύµατα, θα μάθουν να λειτουργούν τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο, και θα γίνουν οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας.Θα κατασκευάσουν τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και θα γνωρίσουν τον κώδικα κρυπτογράφησης του Πολυβίου.
* Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία.

Κυριακή 24/2, 11:00 | «Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα σηµαντικότερα παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Θα μάθουν τους «πεσσούς» και την «κυβεία» και θα διαγωνιστούν στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Θα ανακαλύψουν τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι» και θα εξασκηθούν στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Επίσης θα προσπαθήσουν να φτιάξουν σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες (ή άλλες) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.
* Δώρο: Φεύγοντας, τα παιδιά θα πάρουν ένα ξύλινο «(ο)στοµάχιο» και µία µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων.

Κυριακή 24/2, 2:00 | «Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων».
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µία ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Θα εκασκηθούν, θα διαγωνιστούν και θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Θα περιστρέψουν το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και θα ξεκλειδώσουν τα «µυστικά» του. Θα βρεθούν στο παρόν, στο παρελθόν ή στο µέλλον και θα εντοπίσουν τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων κ.ά. Θα κατασκευάσουν ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και θα πάρουν το δημιούργημά τους μαζί τους.
* Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας.

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
* Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
* Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου
* Διάρκεια: 60'
* Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μία ημέρα πριν.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.