«Η Συμμορία των 5» του G. Linehan, από τον Γ. Κακλέα

«Η Συμμορία των 5» του G. Linehan, από τον Γ. Κακλέα

‘’Η συμμορία των πέντε‘’ (The Ladykillers), η μαύρη κωμωδία του Graham Linehan, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Κιβωτός, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και τη συνοδεία ενός θιάσου ηθοποιών με εξαιρετικές κωμικές ικανότητες ( Θανάσης Τσαλταμπάσης,  Γιάννης Μποστάτζογλου,  Αγορίτσα Οικονόμου,  Κώστας Αποστολάκης,  Στέλιος Πέτσος, Κώστας Φλωκατούλας και Στέλιος Ιακωβίδης ).

Το έργο έκανε τη θεατρική του πρεμιέρα το 2011 στο Liverpool Playhouse στο Λονδίνο, με εξαιρετική επιτυχία, όταν ο συγγραφέας Graham Linehan διασκεύασε την ομότιτλη μαύρη κωμωδία του William Rose που είχε γυριστεί το 1955 με πρωταγωνιστές τους Alec Guinness και Peter Sellers. Το έργο αγαπήθηκε τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον κλασικό δείγμα της βρετανικής κωμωδίας. Το 2004, οι Joel και Ethan Coen έγραψαν και σκηνοθέτησαν το remake της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, που δεν γνώρισε όμως την αντίστοιχη επιτυχία.

Υπόθεση & Κριτική

Ο καθηγητής Μάρκους και η συμμορία του, παριστάνουν τους χορευτές και νοικιάζουν ένα δωμάτιο στο σπίτι μιας γριούλας που ζει μόνη με τον παπαγάλο της, με υποτιθέμενο σκοπό να κάνουν πρόβα στα χορευτικά τους. Στην πραγματικότητα το δωμάτιο αυτό είναι ο χώρος στον οποίο θα σχεδιάσουν τη ληστεία μιας χρηματαποστολής και θα κρύψουν τα κλοπιμαία. Ο Μάρκους έχει σχεδιάσει την τέλεια ληστεία ή έτσι νομίζει, αφού στη πορεία το σχέδιό του ανατρέπεται με την εμπλοκή της γριούλας και τα προβλήματα που τους δημιουργεί. Η κατάσταση τότε παίρνει μια κωμικά απρόβλεπτη τροπή…

Συμπερασματικά, έχουμε να κάνουμε με έναν ζεστό θεατρικό χώρο, με πολύ προσεγμένα και όμορφα σκηνικά που ‘’συμμετέχουν‘’ στο έργο, δουλεμένη σκηνοθεσία και χαρισματικούς ηθοποιούς. Το σενάριο, αν και απλό για την εποχή μας, κρατάει το ενδιαφέρον ενώ εντυπωσιακό είναι το πώς οι σκηνές και οι διάλογοι αλλάζουν τόσο ομαλά και γρήγορα που σχεδόν αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στον κινηματογράφο. Μια ανάλαφρη και διασκεδαστική μαύρη! κωμωδία με γλυκόπικρο τέλος όπου όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους τόσο δραματικά όσο και κινησιολογικά, ξεχωρίζοντας μέσα σε όλους τους Θανάση Τσαλταμπάση, Κώστα Αποστολάκη και Στέλιο Ιακωβίδη.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

Μετάφραση: ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σκηνικά: ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Κοστούμια: ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ

Φωτισμοί: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

Μουσική: ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ – ΑΛΕΞ. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ

Κινησιολογία: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ

Παίζουν: ( με αλφαβητική σειρά )

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΣΤΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΩΚΑΤΟΥΛΑΣ

Διάρκεια: 120΄