Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες | Ρίτσαρντ Αλφιέρι

Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες | Ρίτσαρντ Αλφιέρι

Λίλυ Χάρισον και Μάικλ Μινέττι. Εκείνη μια κυρία 65 ετών και λάτρης του χορού κι εκείνος ένας γκέι χορευτής που καλείται να της μάθει πώς να χορεύει. Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία δύο ανθρώπων που τους χωρίζουν πολλά και τους ενώνουν άλλα τόσα.

«Κανείς δεν νοιάζεται αν δεν χορεύεις καλά. Απλά σήκω και χόρεψε. Το πάθος κάνει το μεγάλο χορευτή, όχι η τεχνική του.» Υποστήριζε η Μάρθα Γκράχαμ.  Αυτό προσπαθούν και οι ήρωες του Αλφιέρι. Δύο πρόσωπα που φοβούνται να επικοινωνήσουν, που κρύβουν τα «θέλω» τους για να μην εκτεθούν, που κλείνονται στον εαυτό τους και απλά υπάρχουν, χωρίς να ζουν, πασχίζουν κόντρα στην απάθεια των γύρω τους, σε μια κοινωνία στερεοτύπων και διακρίσεων, να κρατήσουν αναμμένη τη σπίθα του πάθους - για ζωή - που έχουν μέσα τους μέχρι να γίνει φλόγα και να ζεστάνει ξανά τις καρδιές τους. Τα «Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες» είναι η ευκαιρία, ίσως η τελευταία, που τους δίνεται για να αναθεωρήσουν τη ζωή τους, τα «πιστεύω» τους και να μπουν ξανά στον τρελό χορό της ζωής.

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος και η Ναταλία Τσαλίκη, ως Μάικλ και Λίλυ, δημιουργούν επί σκηνής μια σχέση που έχει την ένταση ενός αργεντίνικου τάνγκο, το παιχνίδισμα ενός τσάτσα και την τρυφερότητα ενός βαλς. Η σκηνοθεσία είναι ανάλαφρη, με γρήγορες εναλλαγές και εύστοχη παρουσίαση της ιδιαίτερης «χημείας» του αντισυμβατικού ζευγαριού. Τα κινηματογραφημένα βίντεο κατά τη διάρκεια της παράστασης, λειτουργούν μεταβατικά, ως συνδετικός κρίκος των σκηνών, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι ακόμα και σε αυτά τα σημεία δεν χάνεται η προσοχή από τους δύο ήρωες, αλλά δίνεται μια άλλη εικόνα τους, με πλάνα που εστιάζουν στα πρόσωπά τους και τις εκφράσεις τους και όχι τόσο στο μπακράουντ (backround). H μουσική και ο χορός, τέλος, λειτουργούν χαλαρωτικά τόσο για τους ήρωες όσο και για τους θεατές.

Αυτό που κρατώ από το έργο είναι ότι σημασία δεν έχει αν κατέχεις το ρυθμό και τα βήματα. Αυτό που μετράει είναι να μην σταματήσεις ποτέ να χορεύεις. Ως το τέλος...

Συντελεστές:

Μετάφραση Αντώνης: Γαλέος
Απόδοση – σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Δημοσθένης Παπαδόπουλος