Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά | Μάρτιος 2019

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά | Μάρτιος 2019

Η άνοιξη επιτέλους έφτασε και το «Μουσείο Κοτσανά» την υποδέχεται γεμάτο ενέργεια, αποκριάτικη διάθεση και παιχνιδιάρικα συναισθήματα. Τα Σαββατοκύριακα -και όχι μόνο- των μικρών μας φίλων θα πλημμυρίσουν από μαγικές εικόνες, χρώματα, αποκριάτικες κατασκευές και φαντασία. Αναλυτικότερα:

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

Κυριακή 3,10,17,24 & 31/3 | 10:00 | «Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;»
Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τα παιδιά τοποθετούν σωστά τους πυρσούς του Αγαμέμνονα για να ανακοινώσουν την πτώση της Τροίας! Θα μάθουν να λειτουργούν την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας, να στέλνουν κωδικοποιηµένα µηνύµατα και να χρησιμοποιούν τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο ώστε να γίνουν οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας. Θα κατασκευάσουν τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και θα γράψουν, θα στείλουν και θα διαβάσουν κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία.

Κυριακή 3,10,17,24 & 31/3 |11:00 | «Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Θα μάθουν τους «πεσσούς» και την «κυβεία» και θα διαγωνιστούν στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Θα ανακαλύψουν τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι» και θα εξασκηθούν στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Θα φτιάξουν σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες (ή άλλες δικές τους) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Δώρο: Φεύγοντας, θα πάρουν ένα ξύλινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων.

Κυριακή 3,10,17,24 & 31/3 | 2:00 | «Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων».
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µία ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Θα εκασκηθούν, θα διαγωνιστούν και θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Θα περιστρέψουν το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και θα ξεκλειδώσουν τα «µυστικά» του. Θα βρεθούν στο παρόν, στο παρελθόν ή στο µέλλον και θα εντοπίσουν τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων κ.ά. Θα κατασκευάσουν ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και θα πάρουν το δημιούργημά τους μαζί τους. Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας.

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
* Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
* Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου
* Διάρκεια: 60'
* Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μία ημέρα πριν.

Αποκριάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κυριακή 3/3 | 12:00 | Ντύνομαι αιολόσφαιρα στο Μουσείο Κοτσανά!
*  Για παιδιά 5-12 ετών | Διάρκεια 90' | κόστος €12, έκπτωση 25% για το δεύτερο παιδί
Έτοιμοι για μεταμφίεση;  Όστομάχιον ή Τριάς; Κρυπτογραφικός δίσκος ή Κρυπτεία Σκυτάλη; Τα παιδιά θα διαλέξουν, θα παίξουν και θα φτιάξουν το δικό τους αποκριάτικο κουστούμι!

Κυριακή 10/3 | 11:00 | Απόκριες με την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα!  
* Για παιδιά 6-12 ετών και τις οικογένειές τους | Διάρκεια 60' | κόστος €10, έκπτωση 25% για το δεύτερο παιδί
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα, μια αυτόνομη ιπτάμενη μηχανή του 4ου π.Χ. αιώνα και, στη συνέχεια, να δημιουργήσουν τον δικό τους «αετό» εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και με τη χρήση πρωτότυπων υλικών, η Ιπτάμενη Περιστερά θα πραγματοποιήσει και πάλι, μαζί με κάθε παιδί ξεχωριστά, το δικό της ταξίδι, 25 αιώνες μετά την κατασκευή της από τον εφευρέτη της Αρχύτα, τον διάσημο Ταραντίνο φιλόσοφο, μαθηματικό και μηχανικό.

Κυριακή 10/3 |12:00 | Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον STEM Education «Ερευνώ τον Φυσικό Κόσμο»
* Διάρκεια 90' | κόστος €12, έκπτωση 25% για το δεύτερο παιδί
Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά και ο STEM Education διοργανώνουν σειρά εισαγωγικών εργαστηρίων STEM & εκπαιδευτικής ρομποτικής στους χώρους του Μουσείου. Οι μαθητές θα εργασθούν σε ομάδες. Θα χρησιμοποιήσουν το μοναδικό εκπαιδευτικό πακέτο μικροκλίμακας που έχει σχεδιάσει η UNESCO και εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ερευνώ το φυσικό κόσμο» περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά πολύτιμες δραστηριότητες, όπου οι μαθητές/τριες μπορούν να εξασκηθούν, να διερευνήσουν και να πειραματιστούν με τα υλικά που περιέχει το “micro” κουτί τους με σκοπό να κατανοήσουν βασικές έννοιες των φυσικών επιστημών.

Σάββατο 30/3 |12:00-13:30 | Ίκαρος και Δαίδαλος
* Για παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών και ενήλικες συνοδούς.| Διάρκεια 90'| κόστος €12/παιδί με συνοδό, συμπεριλαμβάνονται τα υλικά
Οι συμμετέχοντες παιδιά και ενήλικες αρχικά θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του μύθου μέσω έργων τέχνης όπως η ζωγραφική, η κινούμενη εικόνα, η μουσική και στη συνέχεια θα πειραματιστούν και θα αυτοσχεδιάσουν με διάφορους εικαστικούς τρόπους και τεχνικές. Η έμπνευση, η φαντασία, η απελευθέρωση της δημιουργικότητας, η καλλιέργεια της αισθητικής αποτελούν στοιχεία του βιωματικού αυτού εργαστηρίου που έχουν ως στόχο την έκφραση και τις ποικίλες πτυχές της. 

Σχεδιασμός εργαστηρίων: Ταγάρα Ιωάννα - Πολιτισμολόγος Εκπαιδεύτρια
Κατερίνα Κοφφινά - Πολιτισμολόγος, Σχεδιάστρια