Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου 2019 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου 2019 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεχίζει να κάνει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών. Παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία  και μουσική. Ειδικότερα:

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ
Παιδικό Δωμάτιο – Στην κάμαρά μου την παιδική...
Κυριακή 3/2,11:30-13:00 & Κυριακή 10/2, 11:30-13:00
Ανοίγοντας την πόρτα του παιδικού δωματίου πέφτουμε πάνω στην ακαταστασία που μόνο τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν. Παιχνίδια, κάλτσες, κούκλες, παπούτσια, τρενάκια, στρατιωτάκια, σπιτάκια, τουβλάκια και ό,τι άλλο μπορεί να κέντρισε το ενδιαφέρον του παιδιού για λίγο ή για πολύ. Αναστάτωση όμως δεν επικρατεί μόνο στο παιδικό δωμάτιο αλλά και στο παραμύθι. Όλα τα ζώα ξεσηκώθηκαν και η ζούγκλα έγινε άνω κάτω, μέχρι τη στιγμή που το λιοντάρι πήρε τα πράγματα στα χέρια του. Με έμπνευση το παραμύθι αυτό και το κεφάλι του κυκλαδικού ειδωλίου, τα παιδιά θα παίξουν με τα αποτυπώματα που αφήνουν διάφορα αντικείμενα (σφουγγάρια, καλαμάκια, φελλοί και άλλα) και θα γεμίσουν ένα τεράστιο πορτρέτο με τα ίχνη που αφήνουν τα παιχνίδια τους. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα φύγουν , έχοντας μαζί τους μικρά και μεγάλα αποκριάτικα πορτρέτα για να στολίσουν το παιδικό δωμάτιο.
* Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
* Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
* Εισιτήριο:€15 | Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) | Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ
Πειραχτήρια και Ψεύτες
Σάββατο 9/2, 11:00 -12:30 & Κυριακή 24/2, 11:30-13:00
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψεύτης που έλεγε ψέματα πολλά και συνάντησε 40 δράκους! Ήταν κι ένας βασιλιάς που είχε αυτιά γαϊδάρου! Ήταν κι ένα μισοκοκκοράκι που έψαχνε ένα χρυσό φλουράκι! Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα; Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά θα συναντήσουν τα πειραχτήρια και τους ψεύτες των παραμυθιών. Μετά, θα «ταξιδέψοθν» μέχρι την Αφρική για να συναντήσουν διάφορες φυλές που θα αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν πίσω από τις μάσκες τους. Τα ζώα και τα πνεύματά τους, θα εμπνεύσουν  τα παιδιά για να φτιάξουν τις δικές τους αφρικάνικες μάσκες με χαρτόνια, νήματα, καρπούς, κουμπιά και άλλα υλικά.
* Για παιδιά 4-5 ετών
* Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
* Εισιτήριο: €10 | Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) | Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ
Τέχνη για λίγους, τέχνη για όλους
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 2/2, 11:00-13:00
Τι κοινό έχει ένα pop τραγούδι με τα πολύχρωμα ανθρωπάκια του Keith Haring; Ποια μουσική ταιριάζει σε έναν πίνακα του Goya; Μήπως κάποιοι πίνακες είναι όπως η όπερα που αρέσει σε λίγους; Τα  ανθρωπάκια του Haring, του καλλιτέχνη που οραματίστηκε μια τέχνη προσιτή και κατανοητή, έγιναν αγαπητά από τον κόσμο, ενώ η προσπάθεια για μια δημοφιλή τέχνη, η οποία χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα (όπως κόμικ, διαφημιστικά, κονσέρβες κ.ά.) θα έμενε στην ιστορία ως pop art. Αυτό το εργαστήριο θα έχει πολλή μουσική! Τα παιδιά θα παρατηρήσουν τις αντιδράσεις τους, θα πουν τη γνώμη τους και θα ζωντανέψουν τους πίνακες του Keith Haring!

Graffiti..μια ιστορία αρχαία αλλά και σύγχρονη
Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 10/2, 11:30-13:30
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 24/2, 11:30-13:30

Τα πρώτα γκράφιτι τα συναντάμε στην αρχαιότητα. Συνήθως ήταν  επιγραφές σκαλισμένες σε τοίχους. Το σύγχρονο γκράφιτι  εμφανίστηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '70 ξεπηδάνε μηνύματά στους τοίχους, τα τραίνα και τα πεζοδρόμια αστικών περιοχών σε όλο τον κόσμο. Το κίνημα γκράφιτι, που θεωρείται από κάποιους  βανδαλισμός, περιλαμβάνει μερικούς εντυπωσιακούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες, οι οποίοι με τα έργα τους κάνουν τους θεατές να σκεφτούν όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας σήμερα. Στο εργαστήριο  αυτό τα παιδιά θα γνωρίσουν καλλιτέχνες του δρόμου (street artists), όπως ο Jean-Michel Basquiat, ο γάλλος Blek le Rat και ο βρετανός καλλιτέχνης Banksy. Θα παίξουν, θα φανταστούν και θα προβληματιστούn δημιουργώντας το προσωπικό αλλά και ομαδικό “tag”. Θα φτιάξουn stencil και θα ζωγραφίσουn με σπρέυ σχέδια και μηνύματα που θέλουn να μοιραστούn με όλο τον κόσμο.
* Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Παιδαγωγό Ιφιγένεια Θεοδοσίου
* Εισιτήριο: €12 | Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) | Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
«Τι θα φάμε ;» Αρχαία ελληνική διατροφή
Κυριακή 3/2, 11:30-12:30
Κρέας ή ψάρι; Τι κρέας και τι ψάρι; Και τι κρασί να πιούμε; Σε τι ποτήρι να το πιούμε; Θα έχουμε επιδόρπιο; Σε αυτή τη διαδρομή, γονείς και παιδιά θα ανακαλύψουν  αγγεία που έχουν σχέση με τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ώστε να μάθουν  τί έτρωγαν και πώς και στη συνέχεια να επινοήσουν μια δική τους αρχαία ελληνική συνταγή.

«Τι να φορέσω;» Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα
Σάββατο 16/2, 11:00-12:00
Πόσο καλοντυμένοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες; Από τι υλικά έφτιαχαν τα ρούχα τους; Πόσο συχνά ανανέωναν την γκαρνταρόμπα τους; Υπήρχαν διάσημοι μόδιστροι; Οι συμμετέχοντες θα παρατηρήσουν τα αγγεία και τα γλυπτά του μουσείου και θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν για την αρχαία ελληνική ενδυμασία. Στο τέλος της διαδρομής, θα ντυθούν με αντίγραφα αρχαίων ενδυμάτων.
* Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
* Εισιτήριο:  €5


Πληροφορίες - Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες  και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr