Είμαι η Κούβα – ARTENS Cinema Nights

Είμαι η Κούβα – ARTENS Cinema Nights

Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα προβάλουν, το σοβιετο-κουβανικό αριστούργημα του Μιχαήλ Καλατόζωφ «Είμαι η Κούβα (Ya – Kuba)», που προβλήθηκε το 1964 (στην Ελλάδα εφερε τον τίτλο Ματωμένη Πατρίδα).

Φιλόδοξη συνεργασία της Σοβιετικής Ένωσης με την Κούβα, το επικό σχέδιο στόχευε να εξελιχτεί σε ύμνο της Κουβανικής Επανάστασης. Ο πολύ μεγάλος Γεωργιανός σκηνοθέτης όμως, με τεχνικές πρωτοπορίες αντάξιες του Σεργκέϊ Αϊζενστάϊν και του Βίβα Μέξικο, πέτυχε να μετατρέψει ένα έργο προπαγάνδας σε μία πανέμορφη, λυρική και απόλυτα προσωπική δημιουργία, με βαθιά αγάπη στον άνθρωπο, σε όλες τις τάξεις, στη νίκη και στην ήττα. Αποτέλεσμα ήταν, η ταινία στην εποχή της να έχει δυσαρεστήσει και τις δύο χώρες ως αστική και καλλιτεχνικά εκκεντρική. Ο βαθύς ποιητικός ρεαλισμός του σκηνοθέτη του Όταν Περνούν Οι Γερανοί και η ευφυέστατη ένωση του ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, κέρδισαν καθυστερημένα την καλλιτεχνική αναγνώριση, τοποθετώντας το Είμαι Η Κούβα δίπλα στο Η Γη Τρέμει του Βισκόντι, στο Είναι Όλα Αλήθεια και στην Αλήθεια Και Το Ψέμμα του Όρσον Γουέλλς, στο Ρόμα του Φεντερίκο Φελλίνι. Η ταινία γυρίστηκε την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας.

Το «Είμαι Η Κούβα» σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Καλατόζωφ και σενάριο του νομπελίστα ποιητή Γεβγκένι Γεφτουσένκο διαρκεί 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

 

Τίνα Μπρέκη