Δημήτρης Μυτάς | Dreamtigers

Δημήτρης Μυτάς | Dreamtigers

Με μία σειρά από έγχρωμες φωτογραφίες επανέρχεται ο Δημήτρης Μυτάς, και με το Dreamtigers  υπόσχεται «ότι θα προσπαθήσει να επανατοποθετήσει το ξαναειπωμένο». Το ξαναειπωμένο άραγε από τον ίδιο το φωτογράφο;

Ο καλλιτέχνης επιλέγει να συνθέσει ένα διάλογο ανάμεσα σε πρόσωπα και χώρους που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς του. Από το Hospital, που προηγήθηκε και εκφράστηκε με εικόνες ασπρόμαυρες και σιωπηλές, ερμητικά κλειστές και συχνά μελαγχολικές, περνάμε αυτή τη φορά σε συνθέσεις που ακουμπούν σε μία έγχρωμη παλέτα «φαινομενικά» πιο ανάλαφρη, συνδυασμένη με παιγνιώδη διάθεση, φωτισμένη από μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, γεμάτη ναρκισσιστικά χρώματα. «Φαινομενικά» όμως, γιατί και εδώ ο Μυτάς, δεν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης.

Με τις «ασύνδετες» εικόνες του, εικόνες χωρίς αρμούς, ο Δημήτρης Μυτάς δημιουργεί ένα κόσμο ρευστό και παραπλανητικά τυχαίο, απρόσμενα μεταβαλλόμενο, ένα κόσμο ονειρικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό. Υπάρχει, ωστόσο, ένα αόρατο νήμα που συνδέει αυτές τις εικόνες, το οποίο μέσα από την ασυνέχεια της φαντασιακής περιπλάνησής του, ανάμεσα σε νηφάλια πρόσωπα που κοιτούν «απροκάλυπτα» το φακό και σε άδειους τόπους που τα συνοδεύουν, συνθέτει και ισχυροποιεί ένα αυστηρά, με ιατρικούς όρους, συγκροτημένο υφολογικά και εννοιολογικά σώμα δουλειάς, που ενώ αποτελεί συνειρμική συνέχεια των προηγούμενων έργων του, εν τούτοις περιλαμβάνει νέα υφολογικά στοιχεία, που μας δείχνουν ότι ο φωτογράφος μετακινείται σε νέες μορφολογικές αναζητήσεις.

Όποιο σκηνικό χώρου και να διαλέξει, όποια πρόσωπα και να αποφασίσει να τοποθετήσει στο κάδρο του, όποιο είδος σκηνοθεσίας και αν χρησιμοποιεί, δεν παύει να αυτοβιογραφείται. Ακολουθώντας βήμα με  βήμα τη φωτογραφική του εμπειρία, που έχει χτίσει μέσα στα χρόνια, γνέθει με υπομονή και επιμονή τη σχέση του τόσο με τον κοινωνικό-οικογενειακό του περίγυρο, όσο και με το περιβάλλον που έχει κληθεί να ζήσει. Και καθώς όλα αυτά μεταβάλλονται, ο Δημήτρης υφαίνει και μας παρουσιάζει τους καινούργιους φωτογραφικούς του κόσμους.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίνα Κασσιανού

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 και ώρα 20:00