Διεθνείς δράσεις της ATOPOS CVC για την Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Διεθνείς δράσεις της ATOPOS CVC για την Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Αυτό το μήνα το βιβλίο γίνεται πεδίο αλληλεπίδρασης για καλεσμένους-residents στην Αθήνα, αλλά και «διαβάζεται» ως ένδυμα σε μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται στο Λονδίνο με τίτλο «#TextMe_PaperFashion»
Οι δράσεις διοργανώνονται από την ATOPOS cvc στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

- Την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019  το ‘#TextMe_Lab’ παρουσιάζει το Block’’, των Eleanor Vonne Brown & Roland Brauchli: Πρακτικές προσεγγίσεις στη δημιουργία βιβλίων (open studio, έκθεση, ομιλία):
Τι είναι ένα βιβλίο; Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε κριτικά την διαδικασία ανάγνωσης και εμπλοκής με ένα βιβλίο; Γιατί συνεχίζουμε να επανερχόμαστε στο ερώτημα της υλικότητας όσον αφορά το κείμενο; Υπάρχει αξία του τυπωμένου αντικειμένου στην μετα- ιντερνετική εποχή; Ποια είναι η πολυπλοκότητα στις σχέσεις μεταξύ συγγραφέα, σχεδιαστή και εκδότη; Πως κάποιος επιμελείται μια σειρά βιβλίων, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες, χώρους ανάγνωσης, βιβλιοπωλεία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της σειράς εκδηλώσεων με τον τίτλο «Block».
Η Eleanor Vonne Brown και ο Roland Brauchli θα εγκατασταθούν ως residents στον Atopos για το πρόγραμμα του #TextMe_Lab μεταξύ 7 και 14 Ιανουαρίου 2019. Θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο διαμονής τους για να αναπτύξουν έναν αριθμό νέων προσωπικών projects για το επακόλουθο έτος, αλληλεπιδρώντας και προσκαλώντας το κοινό να συζητήσει και να συλλογιστεί πάνω στο ζήτημα της σχετικότητας των βιβλίων, όσον αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.

Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, 10435. 
Ώρες λειτουργίας:
10 & 11 Ιανουαρίου 2019: 18:00 - 21:00, Open Studio / Είσοδος ελεύθερη
13 Ιανουαρίου 2019: 20:00 - 22:00, Έκθεση & Ομιλία / Είσοδος ελεύθερη

- Από την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου και έως τις 24 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιείται στο Hellenic Centre στο Λονδίνο η έκθεση #TextMe_PaperFashion. The ATOPOS cvc Paper Dress Collection. 
Η #TextMe_PaperFashion είναι μια pop-up έκθεση της μοναδικής συλλογής χάρτινων ενδυμάτων του ATOPOS cvc. Η έκθεση διερευνά τη σχέση μεταξύ κειμένου και χαρτιού στη μόδα με έναν καινοτόμο και ‘’ατοπικό’’ τρόπο μέσω επιλεγμένων αντικειμένων από τη συλλογή. Ξεκινά με μια εισαγωγή πάνω στις διαφορετικές μεθόδους με τις οποίες κατασκευάζεται ένα φορέσιμο χάρτινο ένδυμα και ολοκληρώνεται με μια πολύχρωμη "γιορτή" της μόδας των χάρτινων φορεμάτων που κυριάρχησε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η έκθεση δημιουργήθηκε ειδικά από τον ATOPOS cvc στο πλαίσιο της "Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου της UNESCO" και των 25 χρόνων από την ίδρυση του Hellenic Centre. Επιμέλεια: Στάμος Φαφαλιός.

Μιας χρήσεως χάρτινα φορέματα με τυπωμένες λέξεις και κείμενα, "συνομιλούν" μεταξύ άλλων, με ενδύματα από ανακυκλωμένες σελίδες λογιστικών βιβλίων, όπως τα σπάνια γιαπωνέζικα εσώρουχα που έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική shifu από την περίοδο Edo. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα το φόρεμα του Allen Ginsberg με το γνωστό ποίημα ‘’Updown NY’’ από τη σειρά ‘’Poster Dress’’ (1968), φόρεμα από πολιτική καμπάνια του Richard Nixon (1968), το after Andy Warhol ‘’Souper Dress’’, καθώς επίσης και φορέματα εκτυπωμένα με αποκόμματα Αμερικάνικων και Αγγλικών εφημερίδων (1960-1968). Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης μια σειρά από χάρτινα ενδύματα σχεδιαστών και καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων Hussein Chalayan, Bob Wilson, Demna Gvasalia, Howard Hodgkin, Issey Miyake, John Galliano, Kosuke Tsumura, Stratis Tavlaridis, κ.α.

Υπάρχουν ενδύματα που μπορούν να διαβαστούν σαν σελίδες βιβλίων; Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, διαφορετικοί πολιτισμοί σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους έχουν δημιουργήσει ενδύματα από χαρτί με κείμενο. Όταν αυτά τα ενδύματα φορεθούν, εκπέμπουν μηνύματα. Η έκθεση "#TextMe_PaperFashion" εξερευνά αυτή τη σχέση μεταξύ κειμένου και χαρτιού στη μόδα. Παράλληλα, αφηγείται την όχι και τόσο γνωστή ιστορία των χάρτινων ενδυμάτων και παρουσιάζει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους λέξεις, αποκόμματα τύπου, επικεφαλίδες, λογότυπα, σλόγκαν αλλά και ποιήματα έχουν ενσωματωθεί στη μόδα από χαρτί.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται δυο Διαλέξεις: 
-Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 7:00 μ.μ. – José Teunissen, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ της Σχολής Design & Τεχνολογίας, London College of Fashion, "Paper Dress: Future of History?’’
-Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ. – Mυρσίνη Πήχου, Ερευνήτρια, “Walking Billboards or Wearable History? Paper Dresses from the ATOPOS cvc Collection”

Χώρος έκθεσης: The Hellenic Centre, 16–18 Paddington Street, Marylebone, London W1U 5AS, τηλ.: +44 (0) 20 7487 5060 (Σταθμός Baker Street). Ημέρες και ώρες: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00 – 19:00, Τετάρτη 12:00 – 21:00, (ξεναγήσεις μεταξύ 7:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη), Σάββατο και Κυριακή 12:00 – 17:00 / Είσοδος ελεύθερη