Blockchain: Ουτοπία ή επιτόπια στροφή;

Blockchain: Ουτοπία ή επιτόπια στροφή;

Η τεχνολογία blockchain βρίσκεται πίσω από το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin που δημιουργήθηκε το 2008. Θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό λογιστικό φύλλο που μοιράζεται μεταξύ των χρηστών του, καταγράφοντας οικονομικά στοιχεία και συναλλαγές, συμβόλαια και αμοιβαίες συμφωνίες χωρίς τη μεσολάβηση ενός κεντρικού διαχειριστή, όπως είναι οι τράπεζες. 

Το φεστιβάλ αυτό προσκαλεί διανοητές, καλλιτέχνες και χάκερ σε μια συζήτηση για τη διαλεκτική της αντίστασης και της αφομοίωσης που χαρακτηρίζει την τεχνολογία blockchain. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης που μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να οραματιστούμε τη θέση μας μέσα στην ψηφιακά δικτυωμένη κοινωνία μας. Αν και το blockchain έχει κατά κύριο λόγο υιοθετηθεί από επενδυτές και επιχειρηματίες, χρησιμοποιείται εκτενώς και από κοινότητες που διερευνούν ριζοσπαστικές και εναλλακτικές χρήσεις του στις τέχνες, τη μουσική, τα μέσα και τα συστήματα διακυβέρνησης.

Η νέα αυτή τεχνολογία εγείρει πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, καθώς από τη μία συμβάλλει στην κοινωνική αμοιβαιότητα και καταργεί τους διαμεσολαβητές, ενώ από την άλλη αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για μια νέα ελίτ, αυτήν της ψηφιακής οικονομίας.

Επιμέλεια: Voltnoi Brege, Quetempo

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Μια εισαγωγή στο blockchain, το χρήμα και τα χρηματοοικονομικά υψηλής τεχνολογίας

18:00 – 18:30 | Voltnoi & Quetempo | Ιστορία του χρήματος
Ένα χρονολόγιο συμβάντων, γεγονότων και εικασιών σχετικά με τη ιστορία του χρήματος, σε ένα remix με ποπ κουλτούρα.

18:30 – 19:00 | Γιώργος Παπαγεωργίου | Blockchain, στη χώρα των θαυμάτων
Μια βασική εισαγωγή στις αρχές της τεχνολογίας και μια συζήτηση για τους λόγους που είναι σημαντική για το μέλλον της ανθρωπότητας.

19:00 – 19:30 | Denis Jaromil Rojo | Bitcoin, το τέλος του ταμπού στο χρήμα
Ιστορικά, το νόμισμα υπηρέτησε τουλάχιστον δύο συμβολικές λειτουργίες. Πρώτον, υποκατέστησε άλλες μορφές υλικής ανταλλαγής. Δεύτερον, η ίδια η εικονογραφία του τυπωμένου νομίσματος λειτούργησε ως μέρος ενός τελετουργικού συστήματος, σχεδιασμένου για να «εξυμνεί» την εξουσία. Η άνοδος της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας και η περίπλοκη χρηματοοικονομική μηχανική έχουν καταστήσει λιγότερο ορατές αμφότερες αυτές τις πτυχές του νομίσματος. Οι καταναλωτές δεν βλέπουν πλέον τόσο πολλά νομίσματα όπως παλιότερα. Οι εικόνες και τα σύμβολα χάθηκαν, σαν να επρόκειτο για ταμπού. Το Bitcoin προσφέρει μια ευκαιρία να εξετάσουμε αυτή τη μεταβολή και να δούμε κριτικά τόσο τις αρχικές, συμβολικές λειτουργίες του νομίσματος όσο και την πρόσφατη υπαγωγή του συμβόλου σε πιστωτικές και ηλεκτρονικές μορφές ανταλλαγής.

19:45 – 20:30 | Benjamin H. Bratton | Tokens: Ένα τεστ Rorschach
Οι τεχνολογίες blockchain έχουν καταστεί το πρίσμα, μέσω του οποίου πολλές ιδέες σχετικά με την εμπιστοσύνη και τις κοινωνικές σχέσεις γίνονται αντικείμενο τεχνολογικής διαπραγμάτευσης τα τελευταία χρόνια. Στην ομιλία του, ο κοινωνιολόγος και θεωρητικός του design, Μπέντζαμιν Μπράτον, διερευνά τόσο τη δυναμική όσο και τις παγίδες αυτής της τεχνικής αρχιτεκτονικής και των ελπίδων και ονείρων που προβάλλονται σε αυτήν, τα οποία στρεβλώνουν τον τρόπο που κατανοούμε τις δυνατότητές της.

20:30 – 21:15 | Saskia Sassen | Ληστρικοί σχηματισμοί ντυμένοι με κοστούμια της Γουόλ Στριτ και αλγοριθμικά μαθηματικά
Οι συσσωρεύσεις πολύπλοκων τύπων γνώσης και τεχνολογιών –ανάμεσά τους, αλγοριθμικών μαθηματικών, δικαίου και λογιστικής, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής υψηλού επιπέδου– έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύπλοκων ληστρικών σχηματισμών. Η πολυπλοκότητα αυτών των σχηματισμών τείνει να καμουφλάρει τον ληστρικό τους χαρακτήρα. Επιπλέον, τέτοιοι σχηματισμοί είναι συστημικής φύσης. Δεν παράγονται από μια στοιχειώδη κατάληψη της εξουσίας. Οι ληστρικοί σχηματισμοί παραμένουν συχνά απρόσβλητοι από τις συνήθεις πολιτικές απαντήσεις, σε μεγάλο βαθμό επειδή τείνουν να συγκεντρώνουν στοιχεία διαφορετικών τομέων σε καινοφανείς σχηματισμούς. Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε νέους νόμους που να μπορούν να περιλάβουν αυτούς ακριβώς τους σχηματισμούς. Εδώ, εστιάζουμε σε έναν από τους πιο ισχυρούς και πολύπλοκους ληστρικούς σχηματισμούς, αυτόν των (ανώτερων) χρηματοοικονομικών. Και η προσπάθειά μας είναι να εξηγήσουμε πώς ακόμα και τα πιο εξεζητημένα χρηματοοικονομικά μέσα απαιτούν την υιοθέτηση συγκεκριμένων στοιχειωδών και βάναυσων βημάτων, που οδηγούν σε εξαιρετικά αποσαθρωτικά κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Το blockchain ως μορφή διακυβέρνησης, δικαίου και κοινωνικής ενδυνάμωσης

18:00 – 18:30 | Δημήτρης Βουράκης | Κώδικας = Δίκαιο;
Ένα «δυαδικό» όραμα δικαίου και διακυβέρνησης: από τα έγγραφα συμβόλαια και τους ανθρώπους στα «έξυπνα» (καθορισμένα από δεδομένα και άμεσης εφαρμογής) συμβόλαια, τους τεχνητούς παράγοντες, τους «αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς» και την επιδίωξη αντικατάστασης του νόμου από τον κώδικα.

18:30 – 19:00 | Marco Sachy | Πώς η τεχνολογία blockchain μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική καινοτομία

19:00 – 19:30 | Brett Scott | Το όραμα ενός Λεβιάθαν της τεχνολογίας: η μάχη των ιδεολογιών του blockchain 
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Εφαρμογές blockchain και προβληματισμοί στις τέχνες

18:00-18:30 | Matthew Liston | Μηχανές πίστης: ενισχυμένη αντανακλαστικότητα μεταξύ αξίας και πεποίθησης
Ο Μάθιου Λίστον βάζει μπρος τη δική του θρησκεία – και την εντάσσει στο blockchain. Ο Λίστον εγκατέλειψε μια μέρα τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος στο blockchain πρότζεκτ Augur εν μέσω μιας ομιχλώδους διαμάχης και πέρασε το απόγευμά του στο Bodega Bay της Καλιφόρνια αναπτύσσοντας αυτό που ο ίδιος περιγράφει «μηχανισμούς για λατρεία» για το νέο θρησκευτικό του τάγμα, ονόματι 0xΩ (που προφέρεται, σύμφωνα με αυτόν, ως Zero ex Omega). Η θρησκεία θα παρουσιάσει αφενός ένα σύστημα blockchain για προϋπάρχουσες θρησκείες, καθώς και ένα δικό της δόγμα βασισμένο στην πίστη.

18:30-19:00 | Ruth Catlow (Furtherfield) | Καλλιτέχνες (ανα)στοχάζονται το blockchain
Το blockchain χαιρετίζεται ευρέως ως το νέο Ίντερνετ – μια άλλη διάσταση σε μια ακόμα πιο γρήγορη, ακόμα πιο ισχυρή αλληλοσύνδεση ιδεών, δράσεων και αξιών. Αυτή η δημοσίευση-ορόσημο του οργανισμού τέχνης και κοινωνικής αλλαγής Furtherfield συγκεντρώνει ένα ποικίλο φάσμα καλλιτεχνών και ερευνητών που ασχολούνται με την τεχνολογία blockchain, αναλύοντας, αποτιμώντας κριτικά και σηματοδοτώντας την άφιξή της στο πολιτιστικό τοπίο.

19:00-19:30 | Kei Kreutler | Aυτόνομες οικολογίες από απόσταση
Στη βιομηχανία blockchain, ο διάλογος γύρω από την αποκεντρωμένη διακυβέρνηση δέχεται ως προϋπόθεση ότι η διακυβέρνηση αποτελεί την κατεξοχήν περιοχή για τη διενέργεια αλλαγών, αλλά είτε πρόκειται για το αυτόνομο δάσος του terra0 είτε για το “Nature 2.0”, η εκθετικά αυξανόμενη ευκρίνεια της διαμεσολάβησης εξωανθρώπινων και οικολογικών παραγόντων στο κεφάλαιο θα μεταμορφώσει άρδην την κατανόησή μας για το τι είδους αποφάσεις διακυβέρνησης λαμβάνονταν ανέκαθεν εκτός του βάσει διαδικασιών ελέγχου μας. Αυτή η ομιλία θα εξετάσει την εμπλοκή οικολογιών και πρωτοκόλλων σε καλλιτεχνικές και διαχειριστικές πρακτικές για ένα νέο, εμψυχωτικό κίνημα διατήρησης της φύσης.

19:30-20:00 | Mat Dryhurst | Κατέχεις ή κατέχεσαι: Μία σφήνα στην καρδιά της απέθαντης μουσικής
Ο Ματ Ντράιχερστ υποστηρίζει ότι πολλές συζητήσεις γύρω από τις ενδεχόμενες συνέπειες της τεχνολογίας blockchain στον κόσμο της μουσικής και των τεχνών είναι περιορισμένες σε φαντασία, καθώς προτείνουν απλώς τρόπους για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σε θεμελιωδώς ελαττωματικές βιομηχανίες και προτάσεις αξιών· νέο αίμα για απέθαντες ιδέες. Εναλλακτικά, αποκεντρωμένες οικονομικές ιδέες, όπως τα μοντέλα αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών (DAO), Data Guilds και Tokenised Group Equity, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια πολιτιστική αλλαγή υποδείγματος και να ενεργοποιήσουν νέες μεθόδους συλλογικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης για τις οποίες αξίζει κανείς να είναι ενθουσιώδης.

23:00-6:00 | Cryptorave party | από τους !Mediengruppe Bitnik + Omsk Social Club, με τους: Arpanet, Amnesia Scanner, Bill Kouligas, M.E.S.H., Voltnoi
Το Cryptorave είναι μια ουτοπική χειρονομία υιοθέτησης της τεχνολογίας blockchain και πειραματισμού με αυτήν, με τα κρυπτονομίσματα και με τους αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση μιας υποκουλτούρας. Τα Cryptoraves ανοίγουν έναν χώρο σκέψης στον οποίο δίκτυα υποκουλτούρας μπορούν να εξετάσουν την τεχνολογία blockchain ως ένα μέσο δόμησης και προσθήκης αξίας στα δίκτυα. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσω της πραγματικής παραγωγής κρυπτονομισμάτων από τους συμμετέχοντες όσο και μέσω ενός επιπέδου Ζωντανού Παιχνιδιού Ρόλων Δράσης (LARP)/ Real Game Play (RGP). Για να βρεθείτε σε ένα Cryptorave, χρειάζεται να παράξετε το κρυπτονόμισμα Monero (XMR) για να λάβετε το εισιτήριό σας. Συνδυάζοντας την υπολογιστική ισχύ όλων των συμμετεχόντων, η κοινότητα παράγει συλλογικά αξία για τη χρηματοδότηση της μηχανής Cryptorave και ενεργοποιεί την εμπειρία του αυτόνομου χορευτικού πάρτυ. Η συλλογικά παραχθείσα αξία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ουσιαστικής ύπαρξης του δικτύου και στην παροχή ενός ποσού για ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης μια ειδική παρουσίαση ενός πρότζεκτ των Amnesia Scanner, του AS WiFi, που διευρύνει τη ζωντανή εμπειρία, συνδέοντας τους χρήστες μέσω του Oracle, του στοιχείου τεχνητής νοημοσύνης της μπάντας, και επιτρέποντάς τους να κερδίσουν κρυπτομάρκες, με τις οποίες μπορούν να αγοράσουν συλλεκτική μουσική. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που συλλαμβάνει το μέλλον της μουσικής, χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένες πλατφόρμες στο διαδίκτυο.

 ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Μια κριτική στις τεχνολογίες blockchain

19:00-19:30 | Jaya Klara Brekke | Εξουσία, αυτονομία και εμπιστοσύνη – μια πολιτική ιστορία του blockchain
Η τεχνολογία blockchain έχει τις καταβολές της σε μια σαφώς αντιεξουσιαστική τεχνολογική ιστορία: τα αποκεντρωμένα δίκτυα ομότιμων χρηστών (peer-to-peer) αναπτύχθηκαν προκειμένου να παρακάμψουν τις Αρχές, αποφεύγοντας έτσι τυχόν κλεισίματα λογαριασμών, λογοκρισία και έλεγχο. Μετά όμως από την έλευση της τεχνολογίας Bitcoin, τα πρότζεκτ blockchain τείνουν να αναπαράγουν τις ίδιες τεχνικές και ενέργειες με αυτές των Αρχών, αλλά με αποκεντρωμένο τρόπο, και με τρόπους που επιζητούν ενεργά να είναι πέραν κάθε ελέγχου. Σε αυτή την ομιλία, η Τζάγια Κλάρα Μπρέκε θα σκιαγραφήσει πώς το πρότζεκτ των τεχνολογιών αποκεντρωμένου δικτύου μετατοπίστηκε από μια πολιτική οικονομία ροών, ανοιχτής πρόσβασης και αυτοδιάθεσης σε μια αδιόρατη επιβολή ελεγχόμενης πρόσβασης, δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και συστημάτων πέραν κάθε ελέγχου, μέσα από νέες μορφές αλγοριθμικού πατερναλισμού, ενώ θα επιχειρήσει να απαντήσει στο Γιατί.

19:30-20:00 | David Gerard | Κριτική στο blockchain
Ο Ντέηβιντ Τζέραρντ διατρέχει τις καταβολές και την ιστορία του Bitcoin έως τις μέρες μας, των άλλων κρυπτονομισμάτων που ξεπήδησαν από αυτό, όπως το Ethereum, την τρέλα με το ICO και τη φούσκα του 2017 στα κρυπτονομίσματα, καθώς και τις προσπάθειες εφαρμογής των blockchain και των έξυπνων συμβολαίων στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, παρουσιάζει μια μελέτη περίπτωσης για τα blockchains στη μουσική βιομηχανία. To Bitcoin και τα blockchains δεν είναι μια τεχνολογική ιστορία, αλλά μάλλον μια ψυχολογική ιστορία.

20:00-20:30 | Jemima Kelly | Η τραπεζική μέσω blockchain: Μια κακή ιδέα 
Η Τζεμάιμα θα υποστηρίξει ότι οι τράπεζες, παρότι έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια στο blockchain τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέχρι τώρα δεν έχουν βρει κάποιο λόγο για να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η ίδια ισχυρίζεται ότι αυτό δεν συμβαίνει επειδή τυχόν θέλουν να δώσουν πίστωση χρόνου στο blockchain. Αντιθέτως, ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το blockchain, το οποίο να μην μπορεί να γίνει από την υπάρχουσα τεχνολογία και τις άλλες χρηματοοικονομικές υποδομές. Θα υποστηρίξει επίσης ότι η μόνη βιώσιμη χρήση της τεχνολογίας blockchain είναι στην πραγματικότητα το Bitcoin, το οποίο από μόνο του είναι πολύ προβληματικό (αλλά όχι εξαιτίας του blockchain, κυρίως). Και πως εκτός του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, η ιδέα του blockchain αρχίζει να χάνει το νόημά της.

20:30-21:00 | James Bridle | Νέος Μεσαίωνας: Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος
Καθώς ο κόσμος γύρω μας αυξάνεται σε τεχνολογική πολυπλοκότητα, η κατανόησή μας γι’ αυτόν μειώνεται. Πίσω από αυτή την τάση υπάρχει μια μοναδική ιδέα: η πεποίθηση ότι η ύπαρξή μας γίνεται κατανοητή μέσω των υπολογιστών και ότι περισσότερα δεδομένα αρκούν για να μας βοηθήσουν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Σε αυτό το βίντεο, που γυρίστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης και συγγραφέας Τζέημς Μπράιντλ ερευνά την ιστορία της τέχνης, της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων και αποκαλύπτει τα γκρίζα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από τα όνειρά μας περί ψηφιακού μεγαλείου.

Στο Cryptorave party θα γίνει χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights).
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.