Αθήνα - Βιέννη | Αναδρομική Έκθεση Δημήτρη Μανίκα

Αθήνα - Βιέννη | Αναδρομική Έκθεση Δημήτρη Μανίκα

«Το μέγιστο αποτέλεσμα με τη μέγιστη απλότητα», έτσι χαρακτήρισε ο Roland Rainer , o μεγάλος Αυστριακός αρχιτέκτονας, τα κτίσματα του Δημήτρη Μανίκα. «Το είδος της αρχιτεκτονικής που έχει απασχολήσει κυρίως τον Δημήτρη Μανίκα είναι η δημόσια, και  κατεξοχήν τόπος, η Βιέννη. Ο Έλληνας καθηγητής της τοπικής Ανωτάτης Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών δείχνει να είναι ένας «αρχιτέκτων ειδικών αποστολών», αφού το είδος των έργων που του έχει ανατεθεί, απαιτεί συχνά ισχυρούς λύτες. Πρόκειται κατά κανόνα για συρραφές, επεκτάσεις, αποκαταστάσεις ή για την απόδοση μίας νέας προσωπικότητας και λειτουργιών σε κελύφη ενίοτε διάσημων αρχιτεκτόνων του παρελθόντος. Διακριτική απλότητα και καθαρότητα της σκέψης χαρακτηρίζουν τα έργα του Δημήτρη Μανίκα, είτε πρόκειται για ιδιωτικά κτίσματα είτε για δημόσιους χώρους είτε για πολεοδομικές μελέτες.

To Mουσείο Μπενάκη, φιλοξενεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναδρομική έκθεση του σημαντικού μας αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα. Πρόκειται για έργα από την προσωπική συλλογή του ιδίου που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Αυστρία, πραγματοποιημένα ή όχι, από «τον Έλληνα-Αυστριακό, τον Αυστριακό-Έλληνα, αυτόν τον ιδιαίτερα ταλαντούχο αρχιτέκτονα» σύμφωνα με τα λόγια του Wilhelm Holzbauer, στενού συνεργάτη του επί σειρά ετών.

Η παρουσίαση αυτή είναι μία διαδρομή στο αρχείο του Δημήτρη Μανίκα και περιλαμβάνει εμβληματικά έργα του από την Αυστρία καθώς και τις συμμετοχές του σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα (για το Μουσείο Ακρόπολης, την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο, τον άξονα της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.) αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του και την αδιάκοπη ενασχόλησή του με τον γενέθλιο τόπο.

Η αφιερωματική αυτή έκθεση διοργανώνεται ως εορτασμός, καθώς συμπίπτει με τα 80ά γενέθλια του αρχιτέκτονα. Τα  εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 20:00.

* Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00
Παρασκευή & Σάββατο 10:00 - 22:00

* Το εισαγωγικό σημείωμα προέρχεται από το βιβλίο Δημήτρης Μανίκας - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1968-2012/Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ)